Евродепутатът Андрей Ковачев сигнализира във Фейсбук за пребит българин в Охрид. По думите му става дума за секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Момчето е в болница, казва Ковачев, а полицията е информира.

„Виктор Стоянов ми написа в Месинджър, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Трима души са пребили българина и са му казали, че искат да го убият, защото е българин“, обясни Ковачев пред bTV.

Северна Македония и България трябва да реагират и реагират. Ковачев заяви, че българският консул се е заел със случая.

И тримата нападатели са идентифицирани и се очакват ефективни наказания. 

„Това не е единичен случаи. Много българи се обръщат в последните няколко дни към мен да ме питат какво да правят и как да се защитят. Наистина това е въпросът, който е и към македонското вътрешно министерство, към полицията, към медиите в Македония. Това не е нещо банално", коментира Андрей Ковачев.

"Когато една част от твоето общество бива свободно преследвана и никой да не излиза да те защити. Това са македонски граждани, това са наши граждани, които няма как да ги нападат за това, че те изразяват своята идентичност. Категорично и ние се противопоставяме срещу това“, каза още той.

Ковачев обясни, че ще сигнализира европейските институции.