"Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари или февруари с техните служи, където станало ясно, че инициатора на "черните списъци" е именно той", каза в предаването „Тази сутрин“ евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му тези списъци включвали и евродепутати. Ковачев подчерта, че в тях са 99% от българите. Според него, ако кажеш, че Гоце Делчев се е определял като българи, няма да можеш да влезеш в Македония

„Може да въведат декларации на границата и ако подпишеш, че Гоце Делчев се е определи като българин няма да можеш да влезеш в страната“, каза той.

По думите му темата със съседката ни е много дълга, а началото и е още от 90-те години, след като България подкрепила създаването на Северна Македония след разпада на Югославия.

„Ние бяхме токова въодушевени, че не сметнахме за необходимо да изясним нашите проблеми извън територията на България. Смятахме, че по братски ще успеем да преодолеем наслагваните с няколко десетилетия омраза и фалшификации и по този начин сами да надмогнем проблемите“, подчерта Ковачев.

По думите му над 25 години сме мълчали по темата, но увери, че във всяка декларация в ЕС пише за дискриминацията към българите.

„Категорично България не се държи със Северна Македония, така както Русия с Украйна - истината е обратна“, заяви евродепутатът.

„Човешките права са ключово за ЕС. В Скопие, ако заявиш, че си българин, е проблем. Тази страна е кандидат-член за Европейския съюз. Призовавам Народното събрание да приеме спешно промените в Закона за българско гражданство“, каза той.

„Имаме една държава, в която инерцията от югославската идеология продължава и сега. Не казвам, че сме идеални, но и в съседните има много проблеми. И двете държави имаме да извървим дълъг път“, категоричен бе Ковачев.

По думите му историческата комисия е абсолютно блокирана и не работи.

„Истината за историята не може да води до дискриминация на сега живеещи хора. Няма как да ни накарате да си замълчим за дискриминацията и за истерически факти“, завърши евродепутатът.