„Никой не знае защо издирват Петьо Петров-Еврото. Не е престъпление с висока обществена значимост. Със сигурност не е във връзка с разследване на убийство, което потенциално може да се върши от български органи, макар да е извършено в ЮАР. Не може да е във връзка с това наказателно производство, защото трябва да се наблюдава от друга прокуратура, а не от СРП“.

Това каза в „Тази сутрин“ Андрей Янкулов, старши правен експерт в „Антикорупционен фонд“.

По думите му вероятно пътищата на Еврото и Къро се пресичат.

„Между такива лица има всякакви връзки. „Осемте джуджета“ освети Петков, като една криминална мрежа за неправомерно влияние в правосъдието, което достига до върховете на държавното обвинени“, посочи той.

Янкулов коментира и искането за сваляне на имунитетa на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Трудно може да се намери законов обяснение защо три години след „Барселонагейт“ прокуратурата иска имунитета на Бойко Борисов“, каза той.

„Самият главен прокурор каза, че разследването няма да приключи скоро, когато си скъса оставката, а сега вече има доказателства за повдигане на обвинение. Няма как да избягаме от извода, че има някакво кампанийност тук и се търси поредната намеса в прокуратурата в политическия живот“, заяви Андрей Янкулов.

„Подобни производства не са стигали до процесуален край, не мисля, че сега ще има нещо различно“, посочи той.

По думите му не може да се очаква разплитане на случая „Барселонагейт“.

„Не мисля, че това е целта. В бъдещ момент ситуацията може да се обърне и да няма нужда от разплитане на този казус“, каза той.

По-късно през деня от Антикорупционния фонд ще пуснат интервю с бившата жена на Петьо Петров - Любена Петрова.

„В него има потвърждаване на въпросната криминален мрежа и която ние винаги сме подозирали, че той има“, каза Янкулов.

„Има имена на конкретни магистрати, но това изглежда избирателно поднасяне на информация. По-ценното е потвърждаване на съществуването на това криминално предприятие. Имената, споменати от Петрова, са на магистрати на сравнително високо ниво“, каза той.

От думите му стана ясно, че става въпрос за Апелативна и Върховна прокуратура. По думите му нямало воля да се разплете казуса „Осемте джуджета“, защото мрежата на Петьо Петров стигала до върховете на прокуратурата.