92% от младите българи виждат развитието си у нас след пет години и само 8% - в чужбина.

„Това са хора, които са пътували, имат много личен опит и искат да останат в страната“, посочи Андрей Арнаудов.

Според социолога Даньо Димитров посочи, че 78% от анкетираните млади хора, които нямат деца, заявяват, че в близките пет години обмислят да имат.

„15% от хората казват, че независимо от всички условия, ако си решил да имаш дете, ти ще имаш дете без значение от държава, работодател, условия“, посочи той.

Дават се и заявки от тях, че ще изкарват заплати от над 3000 лева – приход след данъци. А хората са готови да работят минимум по 40 часа седмично.

В проучването на Bulgaria Wants You се включва и JTN.

На 12 юни ще се проведе национална дискусия „Демографията няма цена“.

„Там ще обсъждаме с браншови организации, синдикати, политици и компании принципните позиции за това какво трябва да се промени в България, за да задържим хора, за раждаемост", обясни Андрей Арнаудов.

На 11 юни ще се проведе и кариерен форум, на който bTV медиен партньор, с щандовете на 80 работодатели – „Кариера и живот - защо в България?". Необходима е регистрация на сайта на Bulgaria Wants You.

Младите хора имат пет основни изисквания към работодателите – адекватно заплащане, приятна работна среда, баланс работа – личен живот, гъвкаво работно време, допълнително материално стимулиране.

„Хората все повече знаят цената си и имат много сериозни очаквания“, посочи Даньо Димитров.

Има и пет фактора, които влияят върху решението за отглеждане на дете – стабилност на доходите, доверие в човека до мен, наличие на дом/жилище, подходящи условия у дома, достъп до нормална детска градина.