„Делян Пеевски като мандатоносител няма как да видим“. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ журналистът от БНР Силвия Великова.

„След позицията на ГЕРБ от вчера, след изявленията на „Продължаваме промяната“ в късния следобед и на БСП – също, няма смисъл от тези писма. Всеки може да седне и да напише някакви писма, но какво от това. Къде ги пращат тези писма – много е важно да не е на някой хакнат компютър“, коментира политическият анализатор Георги Харизанов.

Вчера председателят на ДПС Делян Пеевски съобщи, че движението ще изпрати писма да останалите политически парти от 50-ото НС за реализиране на втория мандат.

„Много започнаха да си пишат хората и все по-малко си говорят. Разбирам ги – след такава безобразна кампания, в която така тежко са се обиждали, може да изпитват неудобство да седнат и да говорят. Прави впечатление не само разцеплението в ДПС, но и в коалицията разнобой и абсолютно различни мнения“, отбеляза Георги Харизанов.

„Вчера, докато господин Мирчев обяснява едно при Цветанка Ризова, Кирил Петков обяснява онлайн съвсем друг, нищо общо. Каква е тази коалиция – става все по-неясно. Нивото пада със страшна скорост навсякъде“, посочи още политическият анализатор.

Силвия Великова припомни думите на Радан Кънев, че в „тази коалиция има много голям проблем и те наистина трябва да преценят – носи ли полза, или по-скоро изяжда“.

Според нея реденето на листите е било проблематично – „очевидно хората, които Доган не искал“, са попаднали в тях.

„Виждаме какво се случи в деня след изборите и при БСП – реденето на листите се оказа проблем. Очевидно те не могат да си кажат нещо с другите формации, след като вътре не могат да си кажат какво искат и какво да правят“, отбеляза Силвия Великова.

Георги Харизанов отбеляза, че все по-неясно започва да му става какво се случва в ДПС.

"При всичките си недостатъци, ДПС изглеждаше като партия при която политика се прави ясно, стегнато и тихо - с тяхното разбиране за правене на политика, но отстрани изглеждаше професионално. Сега виждаме, че депутатите на Доган нямат представа какво мислят, какво правят и на каква позиция са, докато не се произнесе Доган. Това е изключително обидно както за тях, така и за него. Изключително тъжно започва да изглежда цялата гледка", отбеляза политическият анализатор.

Според него при депутатите около Делян Пеевски има повече говорители и в някаква степен действат самостоятелно, защото не се съобразяват с волята на Ахмед Доган.

Според Харизанов предишните председатели на ДПС не са приемани сериозно. А Силвия Великова посочи, че депутатите около Пеевски оспорват лидерството на Доган.

"Какво, като отидем на избори през октомври - няма да е "Величие", ще бъде "Меч" или някоя друга малка партия, която ще набере сили, или някой ще инвестира. Те ще са същите. Освен ако самите партии след тази криза не излязат с някакви нови решения", коментира тя.

Какво още коментираха Силвия Великова и Георги Харизанов - чуйте във видеото.