Днес стартира голяма кампания на шуменската полиция срещу ало-измамниците. Причината е драстичния скок на телефонните измами в региона. В нея униформените разясняват на възрастни хора какви са възможните сценарии и как да се предпазят.

През миналата година  на територията на областния град са извършени 44 ало-престъпления, жертвите са загубили приблизително 316 хил. лв.

Ало-измамниците в Шумен са се опитали да вербуват местен журналист, който да им помага в престъпленията. Красимир Крумов разказа, че телефонните измамници първоначално са се опитали да го оберат, но това дошла и офертата.

„Бях вулгарен и циничен, очаквах да затворят, но отсреща ми казаха: „Виждам, че си пекан, не можах да те излъжа, дай да лъжем заедно.” Започна разговор, който аз записах. Неговата цел беше да ме склони да работя за него. Обясни ми  как изглежда схемата – аз да ходя на различни адреси и да събирам пари”, добави журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Крумов заяви, че измамниците са му предложили да работи срещу 20% от получените пари. Мъжът добави, че решил да предаде престъпника на полицията и така осуетил няколко измами.

Снимка: btvnovinite.bg

25 % намаление на телефонните измами, регистрират от МВР за първите пет месеца на тази година, в сравнение с миналата. От януари до края на май месец са регистрирани 372 ало измами. За същия период през 2018 година са отчетени 495. 

Снимка: btvnovinite.bg

70 % са намалели телефонните измами за месец май тази година, в сравнение с миналата година по същото време. 28 са регистрираните опити за 2019 г., а 91 са били през 2018 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!