Румъния предаде на българските власти петима задържани за телефонни измами. Това стана днес по обяд на ГКПП "Дунав мост", съобщиха от МВР.

Те бяха арестувани при специализирана полицейска операция на румънска територия на 18 април. Петимата са на възраст между 24 и 36 години и бяха обявени за международно издирване по искане на Специализираната прокуратура в България. 

По информация от МВР при специализирана операция миналия месец на територията на София, Велико Търново и Румъния  е неутрализирана от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами.

"В рамките на действията бяха задържани пет лица от България – „мулета“, в Румъния – още  шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма "въртачи", които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България", уточняват от полицията.

Според събраните до момента данни измамите, извършени от задържаната група, били за над 2 млн. лева.

Мъжете, които бяха екстрадирани днес, бяха отведени под конвой от граничния пункт в Русе до следствените арести в София. Към момента нито един от тях няма обвинение за лидер на групата. По данни на властите у нас след акцията е имало само 4 телефонни измами. Продължават проверките на имотите им от държавния строителен контрол.

"Доколкото ни е известно, не са представени одобрени строителни книжа. И следва да ви уверя, че ако до края на проверката, ако такива не се представят, ще започне незабавна процедура по издаване на констативни актове и събарянето на постройките", коментира говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!