Сблъсък между ДПС и ВМРО в студиото на „Тази сутрин”. Думите на вицепремиера Красимир Каракачанов след инцидента между роми и военен във Войводино и разпореждането да бъдат съборени незаконните постройки в селото разпалиха дебат между Александър Сиди от ВМРО и Александър Методиев от ДПС.

„Опасно е говоренето на вицепремиера Красимир Каракачанов относно този битов инцидент. Опасно е това изкуствено създаване на напрежение между българската и ромската общност”, категоричен беше Методиев.

Той подкрепи тезата, че ромите не бива да бъдат нападани генерално при подобни случаи, а трябва да се търси решение по законен път – чрез наказание и поемане на отговорност от страна на тези, които извършват престъпления.

„Аз съм български гражданин, но съм от цигански произход. Не може вицепремиерът да ме обижда, че вече съм станал нагъл. Той няма право мен да ме обижда, защото аз също съм циганин”, посочи депутатът от ДПС.

Той обвини ВМРО, че използват случая, за да демонстрират социална политика и отправи апел към Каракачанов да се извини за думите си.

„Не са крайни думите на Каракачанов. Не бива да си слагаме главата в пясъка. Не може да живееш в такъв коптор, който е незаконен”, опонира Александър Сиди от ВМРО.

Сиди обвини Методиев, че използва мантри, за да обори позицията на Каракачанов. Народният представител от ВМРО се съгласи, че политиците говорят за проблема в гетата само, когато стане нещо лошо и поуките се забравят до следващия път.

„Не са го спирали – първо това са гласове за различни политически партии, включително и за нашите партньори, с които в момента управляваме. ГЕРБ, БСП и всички големи партии. Знаем много добре през годините назад, че политическите парти са си купували гласове в гетата. Всички големи партии. Аз не мога да кажа нищо, това се твърди в публичното пространство. Ние от ВМРО никога не сме си купували цигански гласове. Но всички големи партии на прехода са минавали през гетата”, коментира Сиди.

Методиев пък опонира на Сиди, като заяви, че навремето Красимир Каракачанов и Цветелин Кънчев също обикаляли циганските махали. Сиди категорично отхвърли това твърдение.