Африканската чума е една катастрофа, няма как африканската чума да не е опасна за човека заради мащабите на проблема. Това заяви в „Тази сутрин” председателят на Фондация за околна среда и земеделие Албена Симеонова.

По думите ѝ до няма сериозна превенция или работа на институциите по ограничаване на проблема. Тя допълни, че липсата на действащи екарисажи не е толкова голям проблем, защото транспортирането на животни може да доведе до екологична катастрофа.

„Небрежността идва от много високо, става въпрос за епидемия. Ние трябва да се спасим. Европейската комисия трябва да се намеси, необходим е одит. Не само в България е проблемът, но тук е много сериозен, защото хората, които се занимават с този бизнес – ще го загубят. Заплашен е целият сектор”, коментира Симеонова.

Експертът заяви, че още през 2014 г. Швейцария е алармирала, че в България има опасност от възникване на епидемия и се налага превенция. Тя допълни, че в Чехия са се преборили със заразата в рамките на една година, но това се е случило благодарение на добрите действия на държавния апарат.

„Какво ще се случи с водата, почвата, бизнеса? Този вирус е много стабилен и трудно ще се изкорени. Затова министърът на околната среда трябва да вземат мерки. Чували сме за саркофага на Чернобил и как се заравят радиоактивни отпадъци – отгоре се слага бетон”, посочи Симеонова.

Според председателя на Фондация за околна среда и земеделие заразата ще премине от Северна България към южните части на страната ни. Симеонова каза още, че е справедливо всички животновъди, които са засегнати – да бъдат обезщетени. Тя допълни, че институциите трябва да поемат отговорност.