„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите се "сглобяват” от полуфабрикати”. Това каза в „Тази сутрин” Сергей Иванов от „Активни потребители”, които направиха изследване на 27 марки на пазара.

Резултатите показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

„Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин”, обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

„В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено”, каза още Сергей Иванов.

И още от данните на "Активни потребители"

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

Снимка: btvnovinite.bg

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето и кои са изследваните от "Активни потребители" марки шоколад на пазара:

Търговска марка

Производител

Тегло в грама

Компонентен състав1

Хранителна

информация за 100 гр.2

Сертификати3/
Забележка

 

Млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,4

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаово вещество

 

 

Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско

Суислион ООД, Босна и Херцеговина

 

80

Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант

Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин

Въглхид-55

Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 33% какаово вещество

 

Своге

млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

90

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-60

Захари-59

Белтъци-5,6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

Alpine milk lait

Монделийз България ЕООД, София

85

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

 

Alpine milk

snack format

Монделийз България ЕООД, София

45

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-6,2

- Cocoa life

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Alpinella

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша

90

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

 

Beyond Time

Belgian chocolate

The Belgian chocolate group, NV, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаово вещество

 

Choklad ljus

Milk chocolate

Произведено за IKEA

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

- UTZ

 

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

 

Delices de Belgique

Delices de Belgique, Herentals, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,9

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаова маса

 

Fine carre

Milk chocolate

Произведено за Lidl

200

Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант

Въглхид-52,7

Захари-51,8

Белтъци-6,2

- UTZ

- FSC

 

Претенция за 33% какаова маса

 

Ion break

ИОН АД, Гърция

 

85

Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,3

Захари-46,5

Белтъци-9,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

J.D.Gross, Milk chocolate

Lidl Stiftung, Germany

 

125

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50,4

Захари-49,4

Белтъци-7,3

- Fairtrade

- FSC

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Leona

Cream bar

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония

75

Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въглхид-59,5

Захари-55,8

Белтъци-3

*Нетипични компоненти

 

Lindor

Lait milch

Инкофудс ООД, Казичене

100

Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-44

Захари-60

Белтъци-4,6

- Cocoa

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Lindt

Линдт/Шпрунгли, Швейцария

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-57

Захари-56

Белтъци-6,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

LZ

аериран млечен шоколад

Нестле България АД

35

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,7

Захари-53,7

Белтъци-8,6

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Merci

August Storck KG, Berlin, Германия

 

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-50,6

Захари-49,8

Белтъци-7,1

 

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Milka

Alpine milk

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Pergale

milk chocolate

 

AB Vilniaus Pergale, Литва

93

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-58

Захари-56

Белтъци-8,8

*Нетипични компоненти;

 

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Ritter sport

Alpine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въглхид-54

Захари-53

Белтъци-8,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Ritter sport

Cocoa selection

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въглхид-35

Захари-33

Белтъци-8,5

Претенция за 55% какаова маса

 

Произход от Гана

 

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въглхид-48

Захари-47

Белтъци-7,3

Претенция за 35% какаова маса

 

Roshen, Milk Bubble

Рошен България ЕООД, София

80

Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55,5

Захари-54,2

Белтъци-7,0

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 26% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55

Захари-55

Белтъци-5,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50

Захари-50

Белтъци-6,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-5,5

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

90

Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-58

Захари-57

Белтъци-4,3

 

 

Претенция за 32% какаова маса

Забележки:
1В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;
2В жълт цвят са оцветени стойностите на захари надхвърлящи 50%;
3Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта;