„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите се "сглобяват” от полуфабрикати”. Това каза в „Тази сутрин” Сергей Иванов от „Активни потребители”, които направиха изследване на 27 марки на пазара.
Резултатите показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.
„Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин”, обясни Иванов.
Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.
„В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено”, каза още Сергей Иванов.
И още от данните на "Активни потребители"
Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.
При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.
Ето и кои са изследваните от "Активни потребители" марки шоколад на пазара:
Търговска марка | Производител | Тегло в грама | Компонентен състав1 | Хранителна информация за 100 гр.2 | Сертификати3/ |
Млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София |
100 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,4 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаово вещество
|
Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско | Суислион ООД, Босна и Херцеговина |
80 | Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин | Въглхид-55 Захари-53 Белтъци-6 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 33% какаово вещество |
Своге млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-60 Захари-59 Белтъци-5,6 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаова маса |
Alpine milk lait | Монделийз България ЕООД, София | 85 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса Нечетлив етикет! |
Alpine milk snack format | Монделийз България ЕООД, София | 45 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-6,2 | - Cocoa life
*Нетипични компоненти;
Претенция за 27% какаова маса |
Alpinella milk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша | 90 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаова маса
|
Beyond Time Belgian chocolate | The Belgian chocolate group, NV, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,5 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 32,5% какаово вещество |
Choklad ljus Milk chocolate | Произведено за IKEA | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 | - UTZ
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаово вещество На руски език е– 25%! |
Delices de Belgique | Delices de Belgique, Herentals, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,9 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 32,5% какаова маса |
Fine carre Milk chocolate | Произведено за Lidl | 200 | Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант | Въглхид-52,7 Захари-51,8 Белтъци-6,2 | - UTZ - FSC
Претенция за 33% какаова маса |
Ion break | ИОН АД, Гърция |
85 | Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,3 Захари-46,5 Белтъци-9,2 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
J.D.Gross, Milk chocolate | Lidl Stiftung, Germany |
125 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50,4 Захари-49,4 Белтъци-7,3 | - Fairtrade - FSC
Претенция за 32% какаова маса |
Leona Cream bar | Ил Трейдинг, София, Произход- Македония | 75 | Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) | Въглхид-59,5 Захари-55,8 Белтъци-3 | *Нетипични компоненти |
Lindor Lait milch | Инкофудс ООД, Казичене | 100 | Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-44 Захари-60 Белтъци-4,6 | - Cocoa
*Нетипични компоненти;
Претенция за 31% какаова маса |
Lindt | Линдт/Шпрунгли, Швейцария | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-57 Захари-56 Белтъци-6,5 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 31% какаова маса |
LZ аериран млечен шоколад | Нестле България АД | 35 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,7 Захари-53,7 Белтъци-8,6 |
Претенция за 31% какаова маса |
Merci | August Storck KG, Berlin, Германия |
100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-50,6 Захари-49,8 Белтъци-7,1 |
Претенция за 32% какаова маса |
Milka Alpine milk | Монделийз България ЕООД, София |
100 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант | Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
Pergale milk chocolate
| AB Vilniaus Pergale, Литва | 93 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-58 Захари-56 Белтъци-8,8 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 27% какаова маса |
Ritter sport Alpine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин | Въглхид-54 Захари-53 Белтъци-8,2 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
Ritter sport Cocoa selection | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах | Въглхид-35 Захари-33 Белтъци-8,5 | Претенция за 55% какаова маса
Произход от Гана |
Ritter sport Fine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин | Въглхид-48 Захари-47 Белтъци-7,3 | Претенция за 35% какаова маса |
Roshen, Milk Bubble | Рошен България ЕООД, София | 80 | Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55,5 Захари-54,2 Белтъци-7,0 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 26% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55 Захари-55 Белтъци-5,4 | Претенция за 30% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate wih hazelnuts | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50 Захари-50 Белтъци-6,4 | Претенция за 30% какаова маса |
Terravita milk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-5,5 |
Претенция за 30% какаова маса |
Wesotych Swiat Terravita | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-58 Захари-57 Белтъци-4,3 |
Претенция за 32% какаова маса |
Забележки: |