Германският вестник „Шпигел“ съобщава за цели колонии от германци-антиваксъри, които се заселват по българското Черноморие. Според автора Валтер Майр в България на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти.

За един от комплексите в Ахелой „Шпигел“ пише, че е „бастион“ на антиваксърите от Германия. На паркинга има около 10 автомобила с немски регистрационни номера. Според охраната има 2-3 семейства.

„От 2-3 месеца да са, 1 или 2 семейства да са си закупили апартаменти. Преди това не е имало“, коментира охранителят на комплекса Трайко Дионисов.

„Шпигел“ пише за много повече преселници и за тайно антиваксърско общество, което е създало група в социалните мрежи, а последователите ѝ наброяват над 2500. Групата е тайна и в нея се промотират евтини апартаменти, ниски данъци и формални COVID мерки в България.

Собственикът на комплекса отказа да се срещне с нас, но охранителят разказва, че шефът му редовно качвал снимки в социалните мрежи. Казва, че това се прави, за да се рекламира комплекса, защото традиционните туристи от Русия са се отказали от страната ни.

Вайта от германския град Хановер е един от собствениците на апартаменти тук, но не знае за тайното антиваксърско общество. „Това не мога да кажа и няма да отговоря дали съм ваксиниран“, казва той пред камерата ни.

Организирани тържества се правели в местен ресторант - с около 30 души поне два пъти седмично, твърди немският журналист.

„От вратата си показват сертификатите и така“, твърди помощник-готвачът в ресторанта. Според нея хората не са антиваксъри.

Последната им сбирка била на 30 ноември, казват от ресторанта. В социалните мрежи групата на германците в България също не може да бъде открита.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!