На 7 април е Денят на здравния работник, но вместо да гледаме с оптимизъм на тази дата, получаваме информация за инцидент с починал пациент предизвика насилие срещу лекарски екип в Хасково.

До напрежението се стигнало след сигнал до Спешна помощ за мъж в много тежко състояние с инфаркт. Според близките медицинският екип не е предприел своевременни мерки и вербалната агресия е прераснала във физическа.

„В 6:30 ч. сме изпратени на адрес за пациента, който е с преживян инфаркт и в момента на обаждането, той е със задух, болка и стягане в гърдите. В момента, в който пристигаме на адреса, съответно лекарката започва да измерва кръвно налягане. Аз измервам сатурация, пулс, температура“, разказва медицинската сестра Мариана Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Близките започват да викат и да крещят: „Вие не виждате ли, че човекът е зле? Искате да умре ли, нищо не правите, некадърници и боклуци“. В което време вече грабват мъжа и тръгват по стълбите надолу на блока. Те сами решават, че трябва да го качат в линейката и да го транспортираме до болницата. В това време избутват лекарката, мен ме удрят. Качват пациента в линейката, ние продължаваме вече в линейката го мониторираме. Продължаваме да измерваме други жизнени показатели. Започва реанимация, сърдечен масаж. През цялото време лекарката е правила сърдечен масаж до момента, в който идваме в Спешна, в шокова зала“, продължава разказа си Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те не ги полагат усилията, които трябваше да ги направят. Тя ми стои някаква неадекватна и стои и ни помага на човека. Човека го виждаме, че си отива пред очите ни не са направили нищо. Едната му мери кръвното, другата ще му мери температурата. При наличието на човека има инфаркт нито да вземат да го свалят, да извикат шофьора, да помогнат да го свалят, а децата му го хващат на ръце и го свалят. Ние започнахме да се ядосваме, защото виждаме, че си отиват човека започнахме. Стои вътре в линейката и казва: „Докато не се махнете, аз няма да му помогна“. Викам как ще спиш вътре в линейката при положение, че човекът си отива пред очите ни. Тя е положила клетва“, репликира пък съпругата на починалия, която твърди, че никой не е посегнал не е посегнал на лекарите.

Медицинската сестра Мариана Атанасова обаче казва, че ще търси правата си и е подала „сигнал за агресорите“ в полицията.

Снимка: btvnovinite.bg

Началникът на Спешна помощ доктор Петя Радева казва, че проверката е установила, че няма закъснение на линейката.