Николай Димитров стои без основание в ареста. Това заяви адвокатът на новоизбрания кмет на Несебър – Ина Лулчева.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера с белезници и придружаван от съдебна охрана, Димитров беше доведен в Общинския съвет в Несебър, за да положи клетва.

„Той стои в ареста без основание. Когато нещо е незаконно – не може да се направи прогноза колко време ще остане там. Този човек го държат в ареста, защото един свидетел казва, че през август друг обвиняем е отишъл при него и е казал: „Ще ни съдействаш ли за изборите, ние ще ти платим”, посочи магистратът.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя допълни, че кметът на Несебър е водил само един разговор с въпросния свидетел, а именно той се е занимавал с търговия на гласове, защото е съставял списъци и е убеждавал гласоподаватели за кого да гласуват. 

По думите на адв. Лулчева ситуацията е безпрецедентна по няколко причини. Първо – воденето на Димитров с белезници до сградата на общинския съвет, защото той едва ли ще избяга. Според нея това е демонстрация на „засилена грижа”. Второ – Специализираната прокуратура се занимава със случай за купуване на гласове, а досега с този вид престъпления са се занимавали окръжните прокуратури.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моето обяснение е, че единствено чрез Специализираната прокуратура беше сигурно, че те ще бъдат задържани, друг съд не би ги задържал”, допълни Лулчева.

Според адвоката – в нито един от обвиняемите не са намерени списъци с хора и нито един от разпитаните не е заявил, че е получил пари от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако се водеше нормално разследване – щяха да се съберат доказателства, да се разпитат свидетели и чак тогава да се прецени вината. За мен това задържане има политически характер. Когато задържаш кмет и общински съветници два дни преди изборите – това е опит за намеса в изборите”, заяви Лулчева.