Прецедент в България създаде клетвената церемония на кмет под конвой. Новоизбраният стар градоначалник на Несебър Николай Димитров, който е с обвинение за лидер на престъпна група за купуване на гласове, положи клетва за четвърти път. 

Снимка: btvnovinite.bg

Димитров беше посрещнат пред общината с аплодисменти и с викове, и веднага след като се закле като кмет, беше върнат в ареста. 

С решение на наблюдаващия прокурор, Николай Димитров беше доведен под конвой от ареста на Специализирания съд, за да положи клетва като кмет. Заедно с него беше и един от двамата избрани за общински съветници, също обвинени в купуване на гласове. Вторият съветник отказа да бъде конвоиран, за да се закълне.

Протестиращи, организирани от инициативния комитет, издигнал Димитров за четвърти мандат, проследиха цялото заседание.

С белезници, Николай Димитров беше докаран в Общинския съвет. Чакаха го близки и протестиращи.

Димитров е в ареста още преди първия тур на местните избори. Избраният за четвърти мандат за кмет на Несебър се закле под засилена полицейска охрана.

„Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация! Аз мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали вие може да ме гледате в очите!", заяви Николай Димитров, избран за четвърти път за кмет на община Несебър.

Докато в залата течеше тържествената сесия протестиращите наблюдаваха отвън. Хора с личен и организиран превоз бяха дошли от всички села в общината. 

Димитров е в ареста още преди първия тур на местните избори. Избраният за четвърти мандат за кмет на Несебър се закле под засилена полицейска охрана. 

„Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация!  Браво! Аз мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали вие може да ме гледате в очите!", заяви кметът на община Несебър Николай Димитров.

За да го подкрепи, в залата на общината беше и съпругата на Димитров.

Новият кмет беше посрещнат с аплодисменти от жителите на морския град. С плакати: „Не подменяйте вота ни” и „Избрахме си кмет”, те излязоха на протест в негова подкрепа.

Докато в залата течеше тържествената сесия протестиращите наблюдаваха отвън. Хора с личен и организиран превоз бяха дошли от всички села в общината.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко е измама: че той има подкупващи бюлетини, откъде? Никогаш това нещо няма да го направи той! От него пари аз не съм видяла, бе!", категорична е Бойка Щерева от село Баня.

„Тази община за някой е много богата и иска да я превземе!", смята пък жителят на Несебър Тодор Кузлов. 

С протестиращите беше и майката на един от обвинените за купуване на гласове общински съветници - Костадин Нищелков, който е в неизвестност. 

„Ще дойде, няма никакви обвинения! Нашите са невинни всичките!", казва Величка Нищелкова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Благодаря на всички за подкрепата! Скоро ще си дойдем!", заяви на излизане от общината положилият клетва кмет Николай Димитров. 

В ареста с Димитров се върна и общинският съветник Петър Хрусафов от БСП. 

През целия ден екипът ни опита да говори и с граждани на Несебър, които имат другата гледна точка и са недоволни от управлението досега и от избора отново на Димитров. Те отказаха да застанат пред камерата ни, но обясниха, че ги е страх да говорят. 

Междувременно обвинението все още не е обявило дали ще иска отстраняване на Николай Димитров като кмет на Несебър, а пък адвокатът му Ина Лулчева заяви, че той е незаконно задържан, тъй като спецпрокуратурата няма правомощия да разследва купуване на гласове.