Клетва на избран кмет беше положена под конвой. Случаят е от Несебър. Новият стар градоначалник на Несебър Николай Димитров беше конвоиран от ареста до залата на Общинския съвет, за да положи клетва.

Снимка: БГНЕС

Той и още двама, избрани за общински съветници, бяха конвоирани от следствения арест в София. Срещу тях се води разследване за търговия с гласове.  Веднага след това Димитров бе върнат в ареста 

Снимка: БГНЕС

Преди това, с белезници, Николай Димитров беше докаран в Общинския съвет. Чакаха го близки и протестиращи.  

Димитров е в ареста още преди първия тур на местните избори. Избраният за четвърти мандат за кмет на Несебър се закле под засилена полицейска охрана.

„Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация!  Браво! Аз мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали вие може да ме гледате в очите!", заяви кметът на община Несебър Николай Димитров.

За да го подкрепи, в залата на общината беше и съпругата на Димитров.

Новият кмет беше посрещнат с аплодисменти от жителите на морския град. С плакати: „Не подменяйте вота ни” и „Избрахме си кмет”, те излязоха на протест в негова подкрепа.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато в залата течеше тържествената сесия протестиращите наблюдаваха отвън. Хора с личен и организиран превоз бяха дошли от всички села в общината.

„Всичко е измама: че той има подкупващи бюлетини, откъде? Никогаш това нещо няма да го направи той! От него пари аз не съм видяла, бе!", категорична е Бойка Щерева от село Баня.

„Тази община за някой е много богата и иска да я превземе!", смята пък жителят на Несебър Тодор Кузлов.

С протестиращите беше и майката на един от обвинените за купуване на гласове общински съветници - Костадин Нищелков, който е в неизвестност.

„Ще дойде, няма никакви обвинения! Нашите са невинни всичките!", казва Величка Нищелкова.

„Благодаря на всички за подкрепата! Скоро ще си дойдем!", заяви на излизане от общината положилият клетва кмет Николай Димитров.

В ареста с Димитров се върна и общинският съветник Петър Хрусафов от БСП.

Виктор Борисов, досегашният заместник на Димитров, се предполага, че ще бъде временно упълномощен да изпълнява длъжността кмет.