Агресията към лекарите е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес, и случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Към настоящия момент физическата агресия срещу медици, в зависимост от степента на увредите, които се получават вследствие на нападението, се третират като телесна повреда – лека, средна или тежка, обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

"През 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително бяха увеличени. Факт е обаче, че от 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лева", посочи  още д-р Петрова.

Вербалното насилие е по-често срещано от физическото насилие спрямо лекари и понеже разговорите между лекар и пациент често се водят в една по-интимна среда, когато няма свидетели, лекарите не могат да защитят правата си, коментира още тя.

Д-р Петрова, допълни обаче, че се развиват и увеличават делата, заведени от лекари заради обиди в социалните мрежи. Лекарите недоволстват от негативните коментари за тяхната  работа.