Самотен възрастен мъж беше жестоко пребит и ограбен във врачанското село Рoгозен. Извършителите са криминално проявени, единият е непълнолетен, другият - наскоро излязъл от затвора.

85-годишният Цветан Данковски е болен и диша с кислороден апарат. Това обаче не спри неговите грабители, които го нападат нападнат в неделя в своя дом.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гледах мача ЦСКА – Славия. На полувремето станах, за да си включа кислорода. Това стана към 18:45 ч., когато става най-тъмно. Влизат двама – единият по-крупен, а другия – малък. Големият направо с два юмрука (ме удари) в главата. Аз паднах на кревата, започна да ме бие с някакво желязо по главата. Разбрах после, че бил пистолет“, разказа Цветан.

Нападателите го заплашили, че ако не им даде парите си, ще го застрелят. Цветан им дал наличните си средства и ги помолил да си тръгнат, защото започнал да се влошава вследствие на ударите и да се задушава.

„Видях, че ще се умира. Задушавах се, сърцето не работи“, сподели пострадалият.

След като взели 280 лв., които били останали от пенсията му и телефона му, двамата мъже си тръгнали.

Цветан престоява сам през нощта, накрая успява да излезе и да се свърже с брат си, който живее в съседната къща.

По описанието, което дава, полицията разкрива извършителите. Става ясно, че малко преди да нахлуят у Цветан, извършителите задигат вещи от друг възрастен мъж в селото.

Двамата извършители са криминално проявени и добре познати в общината. Единият е само на 15 години, но вече има няколко дела срещу него, като едното е за изнасилване. Другият е рецидивист излязъл наскоро от затвора, осъждан за многобройни кражби, каза кметът на Рогозен Пламен Кюковски.

Снимка: btvnovinite.bg

Цветан е плащал на охранителна фирма, но според кмета, тя няма нужния капацитет, за да върши ефективно тази дейност и само неин патрул минава от време на време.

В община Хайредин има четирима полицаи, които трябва да обслужват шест села, което е крайно недостатъчно, посочи кметът на Рогозен.

Води се досъдебно производство за нападението над Цветан. По-възрастният нападател се е укривал до снощи, но вече е арестуван.

Преди седмици жертва на грабеж стана пенсионер в съседното село Бързина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!