Увеличение на заплащането на медицинския персонал с 800 лв. за лекарите, с 550 лв. за медицинските сестри и 220 лв. за санитарите. Това предвижда новият колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Според д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, този договор е от няколко месеца в министерството. По думите му новите заплати ще са непосилни за някои малки общински болници.

„При тях трябва да се намеси държавата. Когато се променяше закона за лечебните заведения, се поиска там да се даде възможност на собственика да може да дава пари за заплати, за да привлича кадри“, каза Кокалов.

Той коментира, че разликите в заплатите в страната все още са много големи.

„Ако някъде не стигат пари, държавата трябва да се намеси, а не да плачем, че няма кадри. Това е първата стъпка и трябва да последвана и от други“, категоричен е той.

„Ако новият колективен трудов договор бъде подписан, брутните възнаграждения ще бъдат големи. Началната ще е около 1500 лева за професионалист за здравни грижи, за лекар със специалност – 2000 лева“, каза Кокалов.

„От 1 май трябва да влезе в сила новият колективен трудов договор. Подписва се от работодателските организации, а болниците сключват договор с НЗОК и формират бюджет от там“, каза Кокалов.

На въпрос дали минималната работна заплата трябва да бъде замразена, Кокалов смята, че няма обяснение за това.

„Има известен разнобой в правителството по тази тема, даже със социалния министър. Не е логично при тези обстоятелства заплатата да остане на това ниво, тя трябва да нараства“, каза още Кокалов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!