Остават 6 дни до поредните предсрочни парламентарни избори. На 2 април ще избираме народните представители за 49-ия парламент.

Вижте какви са основните акценти от програмите на политическите формации, които със сигурност ще влязат в следващото Народно събрание:

Продължаваме промянатаДемократична България“ (ПП-ДБ)

Водещите теми за ПП-ДБ се фокусират върху доходите – предлагат минимални заплати от 910 лв. от началото на следващата година. Коалицията ще работи за това пенсиите да растат по-бързо от инфлацията. Като мярка срещу инфлацията ПП-ДБ предлагат повече местни храни на български цени. Приоритет №1 за коалицията е регионите в България да бъдат на една скорост.

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС обещават средната работна заплата да стане 3000 лв., а средната пенсия – 1200 лв., ако управляват цял мандат. Техният план за овладяване на инфлацията включва компенсации за бизнеса и запазване на данъците в сегашните им размери.

Оздравяването и защитата на финансите са приоритет №1 за коалицията.

ДПС

Основните теми за ДПС минават през покачване на заплатите и достигане на средните за ЕС. По отношение на пенсиите искат възстановяване на принципа принос – права.

Срещу високата инфлация от Движението предлагат инвестиции в производство и селското стопанство. Водещ приоритет за партията е спиране на обедняването.

Възраждане

Как изглеждат плановете на Възраждане? Партията предвижда заплатите и пенсиите да нарастват с темпа на инфлацията, а инфлацията според тях може да бъде овладяна с премахване на санкциите срещу Русия.

Приоритет номер 1 за "Възраждане" е запазването на лева и енергийната независимост на страната.

БСП

БСП предлагат минималните доходи да се променят още от средата на тази година. Според тях минималната заплата трябва да стане 950 лева от 1 юли, а пенсиите да се преизчислят с нов средноосигурителен доход.

Битката с инфлацията според социалистите ще се реши с таван на цените. Основен приоритет за партията: мир, доходи, семейство.

Гледайте във видеото коментарите на политолозите проф. Мария Пиргова, Христо Панчугов и Цветанка Андреева!