„Управляващата коалиция е асиметрична. Тя има убедително мнозинство в Народното събрание. За да има предсрочни избори, една от двете сили - ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ, трябва да реши, че иска да иде на избори“, подчерта политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„За предсрочните избори няма значение какво ще каже ДПС, какво ще каже БСП, какво ще каже „Възраждане“, ако двете сили са убедени, че трябва да останат заедно. Мнението на реалния лидер на ДПС е важно, но не е решаващо“, посочи той.

„Правителството няма да падне заради ДПС или отказа на ДПС да сътрудничи в назначението на регулаторите“, допълни проф. Малинов.

„Преди 9 месеца малко хора смятаха, че ще се стигне до тази ротация. Малко хора даваха дълъг живот на парламента. Сега, когато се вижда, че има дълъг живот, трябва да се мисли за стабилност и урегулиране на отношенията. Моментът трябва да дойде в определено време. Най-добрият вариант за дългосрочно споразумение е след евроизборите“, каза още политологът.

„Консенсусната заявка на всички е да няма избори, което означава, че в следващите дни ще се постигне компромис. Това ще остане така до евроизборите. Тогава вероятно ще се наложи нов прочит на ситуацията“, коментира журналиста Илхан Андай.

„Лидерите на всяка от формациите в това мнозинство е възможно да заговорят по-положително, но понеже европейските избори са в близко разстояние всяка формация в сглобката се опитва щетите да са за „приятелите“ в сглобката“, допълни журналистът.

„През последните месеци основната тежест беше поета от парламента. Значимото, което бе постигнато, бе постигнато в парламента. Говоря за конституционните промени. През следващите 9 месеца, през които основният товар ще е върху правителството. Вероятно ще се инкасират повече щети за политическата сила, която ще ръководи този кабинет. ПП се опитва да натовари ГЕРБ с тази отговорност. ГЕРБ и ДПС са партии със структури и политически живот, докато ПП е по-скоро виртуална партия. След евроизборите и реалността за година напред ще изглежда мрачна. Изборите за тях са активност в социалните мрежи, а машинното гласуване като въздуха и водата. ГЕРБ и ДПС са готови да поемат заедно участие във властта в рамките на този парламент или да идат на избори“, посочи Андай.

„Изходната позиция, в която стартира блъфът на „Продължаваме промяната“ е следната – това е партия, която в по-големите български градове продължава да не съществува. Тя е топящият се и по-малък партньор в коалицията ПП-ДБ. ГЕРБ е партия, която има истински партиен живот. Ако някой е готов за избори, това са ГЕРБ и ДПС“, каза политическият анализатор Георги Харизанов.

„Механизмът за носене на отговорност се сложи на масата, когато дойде време Мария Габриел да е премиер. Преди това го нямаше. Сега сме свидетели на това, че блъфът се приема на сериозно. Някои момчета забравиха коя е първата политическа сила, а тя не е ПП“, допълни Харизанов.

„Тежестта падаше върху ГЕРБ в продължение на 12 години и продължава да е първа политическа сила. Крайно време е да видим кога обществото е в изгодна позиция. На обществото му трябва силно и качествено управление. ГЕРБ може да носи тази отговорност. „Продължаваме промяната“ не са добри в носенето на отговорност“, посочи още анализаторът.