Преговори за ротацията трябва да има, а меморандумът не е ултиматум. Това заяви бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Тази неделя“. ГЕРБ пък не коментират развитието на отношенията в управляващата накоалиция.

Основа за водене на разговори, а не документ за поставяне на условия – така Надежда Йорданова определи меморандумът, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ.

„От една страна – как точно формираме нашата воля и формираме нашето мнозинство, а от друга – кой носи отговорност за съответните предложения и взетите решения. Така че писмен документ, който да гарантира този механизъм, трябва да има“, каза Йорданова.

Още вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да се внесе яснота в отношенията между партньорите във властта.

„Според мен вглеждането в аритметика при лицата, които ще заемат определени длъжности в администрацията, не е правилен подход. Нека се съсредоточим върху качеството на хората и кой ще носи отговорността“, каза той.

Йорданова добави още, че разговорите за ротацията тепърва започват. „Аз очаквам да се случат и нямам същност никакви притеснения, че разговори ще има“, уточни тя.

За случая около показно убития Мартин Божанов-Нотариуса бившият правосъден министър коментира, че ѝ е известен сигналът за заплахите спрямо съдия Владислава Цариградска. „Това беше изключително тревожно и аз – в рамките на моите компетенции, съм предприемала необходимото“, поясни тя.

Добави още, че схемата на Нотариуса надхвърля мрежата на съдебната система, както и че това означава политически гръб.