Точно три години се навършват днес от смъртта на журналиста Милен Цветков, който загина в катастрофа с дрогиран шофьор. Последното дело във Върховния касационен съд (ВКС), планирано за днес, се отложи за 21 юни заради заболяване на обвиняемия Кристиан Николов.

Съдебното дело достигна финалната си права. В срок от два месеца състав на ВКС трябва или да потвърди наказанието на Кристиан Николов, или да го измени (да го намали или да го увеличи). Той е осъден на девет години лишаване от свобода.

В съдебна зала стана ясно, че вчера - на 18 април, е постъпила молба от обвиняемия за отлагане на делото, защото е болен от COVID-19 и е поставен под карантина. Съдът обаче видя, че има само сертификат за неговото заболяване и въпреки това отложи делото за края на юни.

„Ние представихме сертификат за това нещо, макар прокуратурата да не го приема. В тази връзка може би сте забелязали ремонта на ул. „Позитано“ - човекът, който е повдигнал обвинение, вероятно му търсят юридическата диплома там по този член“, коментира адвокат Любомир Таков, който представлява обвиняемия.

„Това, което аз изразих като становище вътре, е, че би трябвало да се появи документ, че е карантиниран. Това е", заяви от своя страна прокурор Божидар Джамбазов. 

Припомняме, че досега два съдебни състава не откриха достатъчно доказателства за умишлена вина на Кристиан Николов. Твърди се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Както обвинението, така и близките на Милен Цветков обаче настояват за връщане на делото.

„Подкрепяме тезата на държавното обвинение, че деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина „евентуален мисъл“. Наличието на три вида наркотични вещества в организма на Кристиан, установени по обективен метод непосредствено след извършване на произшествието, говорят за това, че той сам се е поставил в ситуация да има представата, че е употребил три вида наркотични вещества, че шофира под тяхно въздействие и се е съгласил с престъпния резултат“, заяви сутринта преди делото адвокат Менко Менков.

Той е категоричен, че младежът е знаем какво върши при наличието на права отсечка и наличието на червен сигнал на светофар, не е предприел никакви мерки за спиране и е наясно с резултата от ПТП-то. Според него е безсмислено делото да се връща в СГС, защото Апелативния съд също може да измени първоинстанционната присъда като признае подсъдимия за виновен при условията на евентуален умисъл.

„Ако ВКС не приеме нашите доводи и тези на държавното обвинение, делото ще приключи, а ние няма да получим удовлетворение от това, че този вид деяние - с тежка употреба на различни наркотици и двойно превишение на скоростта в градски условия, ще даде възможност на повече хора да го правят и да не получават заслужени наказания“, поясни още адвокат Менко Менков.

Той поясни, че Кристиан не признава в съда, че е употребявал наркотични вещества, но и двата съдебни състава преди това приемат, че тази употреба е категорично доказана. Ето защо според него става дума за евентуален умисъл.

Милен Цветков загина, докато чакаше на червен светофар, а Кристиян Николов удари автомобила му с превишена скорост. По време на делото стана ясно, че той не е направил опит да спре и е употребил дрога. Днес на лобното място на журналиста бяха поставени цветя.