Апелативната прокуратура в София внесе във Върховния касационен съд протест срещу потвърдената от втората инстанция присъда на Софийски градски съд спрямо Кристиан Николов, причинил смъртта на журналиста Милен Цветков в катастрофа през април 2020 г. в София, съобщиха от прокуратурата.

На 4 март 2022 г. СГС постанови 9 г. лишаване от свобода за извършителя на престъплението, както и лишаване от правото му за управление на МПС за срок от 10 г. Съдът прие, че деянието е извършено по непредпазливост, а не при евентуален умисъл, както пледира прокуратурата, и наложи по-лекото предвидено в закона наказание.

Прокуратурата протестира присъдата и на 6 октомври тази година в открито заседание на Апелативен съд-София, отново пледира срещу възприетата от съда форма на вина „по непредпазливост“, поиска преквалифицирането й в „при евентуален умисъл“, както и увеличаване на размера на наложеното наказание на 15 г. лишаване от свобода. На 5 декември апелативните съдии потвърдиха изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Предстои Върховният касационен съд да насрочи разглеждане на внесения протест в съдебно заседание.