За две седмици - стотици шофьори са заснети да карат в нарушение в София. Само на бул. „Черни връх“ нарушенията са 2358, като най-високата регистрирана скорост е 160 км/ч при допустима - 50 км/ч. Това накара Столична община да предприеме мерки за безопасност. 

„Приема се пакет от мерки, над 16 мерки. На първо място са мерките по инфраструктурата - изграждаме т. нар. бъмпъри, полусфери пред пешеходни пътеки, за да се намалява скоростта. Предвижда се изграждане на специфични настилки, подобряващи сцеплението при спиране преди пешеходни пътеки, междинни острови, на които пешеходец може да спре и да изчака преминаващите автомобили. Обезопасяване на спирките, а имено бордюри със специфичен профил, които отблъскват автомобилите обратно“, разказа Прошко Прошков, член на комисията по транспорт на СОС. 

Целта е да се промени изцяло поведението на водачите. 

„Много хора смятат, че това, че пътят и асфалтът са гладки, могат да развиват скоростите, които позволяват техните превозни средства. Това ще ги накара да се движат със скорост, която е нормална, за да могат да реагират при възникнала ситуация“, каза Росен Рапчев, гл. инспектор към ДА „Безопасност на движението по пътищата“. 

Общината предвижда и мерки по контрол и настоява за увеличаване на полицейските патрули, които следят за нарушения на пътя.

„Възнамеряваме да дарим тестове за употреба на наркотични вещества. Трябва да е равно за всички. Инцидентът снощи с дете отново е със служител на реда. Тази морална развала е навсякъде между нас“, каза Прошко Прошков. 

На прага на зимния сезон от ДА „Безопасност на движението по пътищата“ съветват:

„Тъмната част на денонощието е все по-голяма. Пешеходците не са толкова добре видими за водачите. Поставяйте си някакви светлоотразителни елементи“.

Снимка: bTV

Новите мерки ще влязат в сила възможно най-скоро.