Масови нарушения в София на Закона за движение по пътищата. Това сочат официалните данни на Столична община. Само от началото на миналия месец досега над 4000 нарушители са се движили със скорост между 50 и 60 км/час при максимално допустими 50 км/час.

За последните две седмици само на булевард "Черни връх" са засечени 2358 нарушители със скорост над допустимата. Рекордната отчетена скорост там е 160 км/час. Също за две седмици в цяла София е регистрирано, че над 100 автомобила са се движили с над 100 км/час.

Снимка: bTV

На бул. „Черни връх“, където вече има поставен модулен пешеходен остров в средата на пътното платно с цел да се обособи "защитено" място за пешеходците. По-рано днес Столичният общински съвет представи цялостен пакет от нови мерки за безопасност.

Ето някои от тях:

  • Полагане на специална маркировка с повишен коефициент на сцепление преди пешеходни пътеки.
  • Допълнително осветяване.
  • Обезопасяване на спирките на градския транспорт.
  • Поставяне на модулни пешеходни острови в средата на пътното платно на големи булеварди.
  • Поставяне на нови видове ограничители тип "бъмпери" за намаляване на скоростта.

Също така важна точка от доклада е закупуването на тестове за установяване на употреба на наркотични вещества или техни аналози. Поля Иванчева всеки ден чака автобус от градския транспорт и се чувства застрашена.

„Случвало ми се е да стъпя на пешеходната пътека и да се върна обратно, за да мине автомобилът“, разказва тя.

Друг метод за убиването на скоростта на автомобилите е монтирането на интелигентни радарни табла. Чрез тях ще се изготвя статистика за местата с концентрация на нарушители. На общо 10 локации в столицата ще бъдат поставени модулни радари. Тяхната функция е да покажат моментната скорост на автомобила, който се движи.

Чрез монтажа на пешеходни острови се намалява времето за пресичане, поясняват експертите от държавната агенция по безопасност на движението по пътищата.

„Целта на тези ситуационни изменения е ясно различимо отдалече водачите да имат представа, че има стеснение на пътния участък. Това трябва да ги накара да променят своето поведение“, заяви главният експерт към ДА „Безопасност на движението и пътищата“ Росен Рапчев.

16 са мерките, които предлагат от Столичния общински съвет. Настояват и за законодателни промени

„Най-важната ни битка и се надявам повече депутати да ни подкрепят, за да имаме право да глобяваме с камерите на общината за нарушения на закона за движение по пътищата. Най-вече за превишена скорост и преминаване на червено. Близо два милиони жители в София 15 полицейски патрула са крайно недостатъчни, изтъкват  от общината. Мерките ще влязат в сила да месец и половина след като бъдат одобрени предложените проекти“, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.