По повод годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов излезе сборник с тридесет негови разказа със сюжети от столичния живот. Тя се съхранява в къщата музей на писателя. 

Снимка: btvnovinite.bg

В нея той е живял и творил над 30 години. В сградата се съхранява и писалището на Вазов, на което е създал редица безсмъртни произведения. 

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов обясни, че Вазов живее в къщата от 1895 г. до 1921 г., когато е починал. Същата година министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение в Народното събрание къщата да се превърне в музей. През 1926 г. идеята се реализира. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази къща е много важно културно средище. Тук идват интересни личности. Вазов е имал много врагове приживе, хора, които са му завиждали от литературните среди. Разбира се, знаете за неговия спор с Пенчо и Петко Славейкови. Синът на Петко Славейков много е искал неговият баща да бъде обявен за Патриарх на българската литература“, разказа Капралов. 

В един от своите софийски разкази Вазов е написал, че през XXI в. столицата ще бъде 350 хил. град. „В разказите си пише, че рано или късно България ще достигне своите национални идеали и цели“, допълни директорът на музея. 

Снимка: btvnovinite.bg

В дома на писателя може да се види и указът, с който той е обявен за Патриарх на българската литература. Той е изключително ценен, защото до този момент титлата никога не се е връчвала на жив творец.Къщата музей на Вазов е най-посещаваната.