Може ли България да издигне знамето си на най-високия пилон в Европа? Това е на път да стане реалност, а хиляди българи се обединяват зад каузата. Сред тях са видни личности като Христо Стоичков, Лили Иванова, проф. Андрей Пантев.

Инициативата „Пилон за Рожен“ е под патронажа на президента Румен Радев и цели поставянето на 111-метров пилон с българското знаме на Роженските поляни. 

„Тази година се навършват 111 години от освобождението на Родопите. България е с площ 111 000 кв. км и единицата е символ на едно духовно начало. Триединството, трите единици са точно най-силният израз на това духовно начало“, разказа Симеон Караколев, организатор на инициативата „За пилон на Рожен“.

Снимка: bTV

По думите му това ще повдигне самочувствието и духа на българите. Пилонът ще бъде най-високият в Европейския съюз и с най-голяма площ на знамето от 1100 кв. метра.  Планирано е той да бъде открит на 13 юли. 

Областната администрация на Смолян също се включва активно в каузата.

„Разбира се, че трябва да се случи тази година. Поех организацията и призовах колегите областни управители да се включат, като изберат свое послание. Надявам се да помогнат и със събиране на дарения. Държавата ще помогне. Тепърва ще правим среща с министерство на културата“, обясни Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

Целият проект е на стойност 1 милион лева. До момента са събрани над 300 000 лева. Остава да бъдат събрани още около 600 000 лева, които са средствата за самия пилон.