Високи глоби за хората, които паркират колите си на плажа Болата. Само за три дни полицията, съвместно с представители на Министерството на туризма, са написали близо 30 акта.

Глобата за нарушителите е от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение скача двойно.

Плажът се намира в резерват Калиакра и до миналата година санкции за паркирани на пясъка коли налагаха от екоинспекцията във Варна.

През това лято обаче проверки на плажа извършват и от Министерството на туризма заедно с полицията.

"Основната причина е получени множество сигнали на 112 и градски телефон за неправомерно паркиране и престой, преминаване на МПС през плажа и пясъчната ивица", обясни ст. инспектор Тихомир Шишков, началник на „Охранителна полиция“ към РПУ-Каварна.

Синът на Димо Филев е сред санкционираните.

"Виждайки, че тук има паркирани коли, паркира до тях и в момента, в който трябва да си тръгне, разбира, че е нарушил правилата за паркиране. Първо при идването си не вижда нито забранителни, нито предупредителни табели, което го кара да мисли, че съвсем редовно е паркирал автомобила си", разказа той.

На входа на резервата има табела, но е доста поизбеляла и трудно може нещо да се разчете. Знак за забрана за паркиране обаче липсва. Затова и глобените обжалват актовете.

Единственото място за паркиране на колите е близкото село Българево, но то е на 5 км от плажа. Според местните това ще откаже голяма част от хората да посещават плажа.

"Плажът Болата е основен за село Българево и ако продължават с тези проверки, с тези глоби, гарантирам ви, че ако продължава така, август месец туристическият сезон за Българево ще приключи", каза кметът на село Българево Георги Георгиев.

От общините настояват за спешна среща на институциите и облекчаване на достъпа.

"Начин за транспорт, за шатъли с цел облекчаване на хората, липсата на струпване на коли", заяви кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.

Общината настоява още пътят в резервата да бъде изваден от него, за да могат да го ремонтират.