Дори и да не знаете кой е Андрю Лойд Уебър със сигурност сте чували мюзикълите "Котките", "Евита", "Фантомът на операта" и "Исус Христос суперзвезда". На 15 и 16 май във Варна и в София публиката ще може да чуе най-известните песни от тези творби, изпълнени от оригиналните гласове в постановките. У нас пристига и звездата от "Котки" Джон Партридж.

Наричат го лошото момче на Уест Енд, познат е и като любимеца на Андрю Лойд Уебър. Джон Партридж е професионален танцьор, актьор и певец. Призван да бъде на сцената вече над три десетилетия. Артист на световно ниво. Българската публика ще може да се наслади не само на силния му глас, но и на опияняващата му харизма.

"Ще изпея песни от мюзикъла "Котките", с които може би съм най-добре познат на публиката в цял свят. Това са изпълненията на емблематичните образи на господин Мистофолис и Рам Там Tагър. Също така ще изпея "Музиката на нощта" от "Фантомът на операта". Всъщност от другата година ще играя ролята на фантома в този мюзикъл в Лондон. Ще изпея и "Светлина в края на тунела" от мюзикъла "Звезден експрес", в който за последно участвах преди цели 20 години. Нямам търпение, много съм развълнуван”, сподели Партридж в ексклузивно интервю за bTV.

Преди повече от 30 години обещаващият талант попада в обсега на каймака на висшето изкуство в Лондон.

"Танцувах в Кралската балетна школа в Лондон. Завърших, когато бях на 15 и продължих да работя в Кралската опера. Хореографът на "Котките" Джилиън Лин, която за съжаление почина миналата година, беше хореограф и на този балет".

Каза ми: "Джон, има един мюзикъл, казва се "Котките" и мисля, че ще бъдеш много добър в него". Отговорих ѝ: "Добре. Колко ще ми плащат и колко дни отпуска ще имам?". Бях само на 16 – не знаех коя е тя и какво са "Котките". Но Джилиън ми предложи работа веднага и така за пръв път срещнах Андрю. Андрю Лойд Уебър е човек, изиграл важна роля в моята кариера. Познавам го от 32 години. Той е икона, гений. С този концерт тук – в България, му отдаваме почит".Една от най-запомнящите се роли на Партридж е тази на арогантния и ексцентричен Рам Там Тагър в "Котките".

"Влагам част от себе си във всеки герой, който играя. По този начин му придавам истинност. Така че има много от мен в Рам Там Тагър. Аз съм леко непослушен, леко дързък, аз съм много неща. Но мисля, че за всеки актьор най-важна трябва да е истината, искреността. Смятам, че публиката откликва на това. Искаш да позволиш на зрителя да почувства какво би било да бъде този човек, когото играеш – това правим ние като актьори”, сподели Партридж.

Британецът е многопластов талант – танцува, пее и играе еднакво добре. Но кое от трите му доставя най-голямо удоволствие?

 

"Харесват ми и трите! Започнах като танцьор. Танцуването винаги ще ми е страст. Но вече съм на 48, така че не танцувам толкова добре, както преди. В Обединеното кралство казваме: "Духът иска, но плътта е слаба". Тоест – остарявам и не мога да танцувам като преди, но все още обожавам да гледам танци, харесва ми начинът, по който ме кара да се чувствам. От друга страна обичам да играя, защото ми дава възможността да бъда някой друг. Мисля, че понякога е хубаво да оставя Джони на вратата и да вляза в друг образ. А пеенето е нещо, което правя за душата. Когато пея – това ми идва отвътре, това е сърцето ми. Родителите ми вече не са сред живите, но обожаваха да ме слушат. Така че сега пея за тях".

Миналата година Партридж спечели британския "Мастършеф". А догодина му предстои да издаде и първата си кулинарна книга. Докато беше на репетиция у нас, артистът откри ново вкусово усещане.

"Бяхме в парка и опитах нещо, което страшно много ми хареса, как се казваше… Мекица! Фета, конфитюр, сладко тесто… Да! Обожавам това. В книгата ми има част, която се казва "Снимки от ваканции" и там съм описал храната, която съм опитал в различни части на света. Мекицата със сигурност ще намери място в тази секция – взимам си я с мен в Лондон”.

За Партридж готвенето има и терапевтичен ефект: "Последният епизод на "Мастършеф" съвпадна с годишнина от смъртта на майка ми. За мен тя беше огромно вдъхновение. Всеки син обича майка си. Връзката между майката и сина е специална. В продължение на дълго време майка ми боледуваше и аз се грижех за нея. Знам, че по време на последното ми изпитание в шоуто тя беше тук, на рамото ми. И ми казваше: "Не! Слагаш много сол. Няма достатъчно захар!". Все едно взе лъжицата и ми помагаше да готвя. Знам, че тя беше с мен и знам, че продължава да ме подкрепя и да бди над мен. Този трофей ми е знак, че тя е добре и аз ще съм добре. Така че… благодаря ти, мамо!".

В България Джон Партридж ще бъде посрещнат от колегата му Люси Дяковска. Не само работата свързва двамата артисти, но и приятелство, продължило близо 20 години.

"Срещнах Люси през 2000 г. Бяхме на търговско изложение в Пекин. Видях това лудо момиче, с шантава коса и много енергия. Още не беше в No Angels. Но за мен винаги е била ангел, макар че всъщност не беше ангелче. Много съм горд с това, което успя да постигне Люси. В тази индустрия е трудно не само да пробиеш, но и да се задържиш – година след година с успех. И това е, което направи тя".

Освен Люси и Джони, още куп световни гласове от Уебъровите мюзикъли ще се качат за пръв път на българската сцена за шоу, което може да видите само веднъж.

"Това са единични представления – няма да можете да ги гледате друг път. Не идвайте заради мен, въпреки че съм много специален. Елате и се насладете на музиката", прикани артистът.