Световната антидопингова агенция изключи Русия от участие в световни спортни състезания за следващите четири години. Решението бе съобщено в началото на седмицата. 

Според доклад на агенцията Москва е подправяла информацията и данните, които е предоставяла. Русия отрича всичко това.

Екслузивно пред bTV говори германският журналист Хайо Зепелт, който преди години повдигна завесата, зад която се криеше тъмната страна на руския спорт.

Разследването на Зепелт, излъчено по германската обществена телевизия „А Ер Де” през 2014 г., предизвиква първия голям трус в руския спорт. Във филма журналистът интервюира екс допинг ченгета и атлети от Русия, които разкриват схемата за манипулиране на допинг проби и прикриване на спортисти, използвали забранени стимуланти. 

В bTV Новините ви показахме част от интервюто с Хайо Зепелт. Ето какво още каза германският журналист:

– Справедливо ли е според Вас наказанието, което Световната антидопингова агенция наложи на Русия?

– И да, и не. От една страна, вече има четиригодишна забрана от Спортния арбитражен съд в Лозана. Тоест, в следващите четири години руските спортисти няма да се състезават в глобални спортни събития под тяхното знаме, с техни екипи и национален химн. Това е тежък удар по руската душевност. Според мен много хора в Русия изобщо не одобряват тази забрана. От друга страна обаче, руските спортисти могат да се състезават с неутрален статут, което е все пак форма на участие. Не съм сигурен на сто процента, че това е правилното послание. Все пак е възможно да има руски спортисти, които да не са замесени в допинг схемата. Но кой може да каже със сигурност? Не е ясно кой реално е вземал допинг и кой не понеже голяма част от информацията е скрита, манипулирана или напълно премахната. Има фалшиви и манипулирани данни. Става дума за голям мащаб на криминално действие. Не говорим само за допинг, а за много повече. Дори и руските тайни служби са замесени. Това реално е корупция и манипулация на най-високо ниво в световната история.

– Някои определят санкцията срещу Русия като политическа наказателна акция, какво бихте им казали, така ли е?

– Абсолютна глупост. Няма нищо общо с политиката. Базира се  изцяло на факти. На неоспорими факти. Чува се същата стара песен вече години наред. „Русия е жертва, светът е срещу Русия!” Не е вярно! Това са ясни доказателства като дори все повече и повече хора в Русия проумяват, че не става дума за нападки срещу страната им. Русия трябва да разбере, че не може да продължи да прави това. Дано гласовете на тези хора бъдат чути, от когото трябва. Дори Медведев, премиерът на Русия, призна за наличието на проблем с допинга.

– Само Русия ли използва подобни непозволени прийоми в световния спорт?

– Русия не е единствената държава. Допинг случаи се срещат по целия свят. Преди няколко седмици в САЩ имаше допинг скандал. Ние от „А Ер Де” разкрихме допинг мрежа в Германия работеща в Австрия, Швейцария и Скандинавия. Така че не е вярно, че само Русия е засегната. Просто казваме, че там става дума за много голям мащаб понеже са намесени държавата и много спортисти. Отново се отричат факти с години. Просто е същата тема на по-високо ниво.

– Разговаряли ли сте с героите от най-известния Ви филм, бившата лекоатлетка и съпругът ѝ – екс служителят на РУСАДА, какво мислят те за всичко, което се случва?

– Преди няколко седмици проведох разговор с тях на тема как Русия да бъде санкционирана. В противен случай тя няма да разберат, няма да си научат урока или да си напишат домашното. Остава единствено опцията да бъдат санкционирани. Те не съжаляват за стореното през 2014 г., даже смятат че това е напълно в реда на нещата и ако имаха избор, пак щяха да постъпят по същия начин.