Спортистите на Русия няма да могат да участват на големи международни състезания - олимпийски игри и световни първенства, през следващите 4 години под флага на своята страна. Това съобщава агенция ТАСС. 

Решението е на Изпълнителния комитет към Международната антидопингова агенция (УАДА) след заседание в Лозана, Швейцария. То е взето единодушно и е свързано с отнемането на лиценза на Руската антидопингова централа (РУСАДА). Наказанието може да бъде обжалвано в срок от 21 дни, а след това и пред Спортния арбитражен съд (КАС).

Освен това Русия няма да може да бъде домакин на световни първенства в този период, както и да подават заявки за тяхното организиране. 

Страната обаче ще може да приеме мачове от европейското първенство по футбол. Част от срещите в груповата фаза на Евро 2020 ще се изиграят в Санкт Петербург.

Атлетите на Русия ще могат да участват на олимпийските игри в Токио през 2020 г. под неутрален флаг, но ако докажат, че не са използвали допинг.

През следващите 4 години официални лица от Руския олимпийски комитет и Руския параолимпийски комитет също няма да могат да присъстват на състезания.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г., когато германското издание "Билд" излезе с разследване, в което се твърди, че в страната се развива мащабна програма за използване на забранени вещества от спортистите, която получава подкрепата и на държавата.

Това доведе до забрана на руските атлети да участват под собствен флаг на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г. и големите състезания по лека атлетика от 2015 г. насам. Те се състезаваха под неутрален флаг.

Снимка: Reuters

През 2018 г. от УАДА възстановиха правата на руската антидопингова агенция, след като страната предостави за разследване пробите от лабораторията в Москва. Това предизвика широк отзвук и недоволство, както и мнения, че въпросните данни са манипулирани.