Военен самолет „Спартан“ транспортира 11-годишно дете до болница в Любляна вчера. Детето е лекувано в Клиниката по детска онкохематология на болница ИСУЛ с диагноза остра лимфобластна левкемия.

Момчето е било в тежко състояние, така че от болница ИСУЛ са отправили молба за въздушен медицински транспорт.

На борда на самолета е бил и детският онкохематолог д-р Йолин Дончева, която и в момента е в Любляна, за да наблюдава състоянието на малкия пациент.

„Полетът мина добре. Детето беше в стабилно състояние и беше обгрижвано от всички. Остана спокойно и го транспортирахме безопасно без да се влоши състоянието му“, обясни тя в предаването „Тази събота“.

Заминаването за лечение в Словения е било планирано, но е имал рискове при транспортирането на детето.

Момченцето страда от остра лимфобластна левкимия. В Любляна то ще бъде подложено на модерна клетъчна терапия, която дава много добри резултати. След положителен резултат българските лекари ще могат да направят и трансплантация на стволови клетки.

„Процедурата в Любляна е сложна. Трябва да мине, да оценим състоянието и да планираме следващите стъпки. Цялата процедура е покрита от Националната здравноосигурителна каса. Голяма е сумата, би била непосилна за родителите без помощта на Касата“, допълни д-р Йолин Дончева.