„Уницеф“ призова за незабавното отваряне на хуманитарен коридор за Ивицата Газа. Всички ресурси вече са раздадени, а в момента изглежда, че хуманитарен коридор може да бъде отворен през граничния пункт с Египет ''Рафа''. Това заяви в интервю за bTV ръководителят на комуникациите на "Уницеф" в Палестина Джонатан Крикс.

В Източен Йерусалим, в Западния бряг и в Ивицата Газа ситуацията е напрегната, най-вече заради ескалацията на насилие разказва Джонатан Крикс, който се намира в Йерусалим. Той обяснява, че не липсват сблъсъци между израелци и палестинци.

Снимка: Ройтерс
Ивицата Газа в хуманитарна криза ли е? Ако да, защо?

Децата и семействата им се сблъскват с огромни проблеми. Те нямат храна, вода, електричество, лекарства. Един от основните проблеми, за които сме загрижени, е водата. Чистата вода се изчерпва в Ивицата Газа. Това е, защото имаше поражения по водната система. Все повече хора се принуждават да пият мръсна, непитейна вода.

Снимка: Ройтерс
Като ръководител на комуникациите на Детския фонд на ООН, „Уницеф“, Джонатан Крикс събира информация за ситуацията в региона. Той съобщава за стотици убити деца по време на атаките между Израел и Хамас.

Един от моите колеги е баща на четири деца, той ми обясни, че ситуацията с водата го засяга пряко, защото не само, че имат достъп до ограничено количество питейна вода, но е трябвало и да се пренесат в апартамента на сестра му. Той е около 50 квадрата и в него живеят със 17 души. Те са в централната част на Ивицата Газа.

Преселванията са много проблематични, защото ти се движиш от точка „А“ до точка „Б“, но не знаеш дали ще има вода, храна, лекарства там, където отиваш. Както каза генералният секретар на ООН – това е преселване, което е много опасно и за някои семейства е просто невъзможно. Не само има проблем с липсата на вода, но и проблеми с хигиената. Тук няма място, на което хората да се чувстват в безопасност.

Снимка: Ройтерс
Какво доставяте като помощ и от какво имате нужда в момента?

От началото на атаките ние от „Уницеф“ сме на терен. Подкрепяме семействата и децата. Доставяме здравни консумативи до болниците, включително лекарства, помагаме на 75 000 души да имат достъп до питейна вода. Помагаме на децата в убежищата с психологическа грижа, може да си представите нивото на тревожност сред тях.

Това е далеч от достатъчното, затова искаме още хуманитарна помощ, защото всички ресурси, с които разполагахме в началото, се изчерпаха. Няма повече лекарства и вода, които можем да доставим в Ивицата Газа. Затова спешно трябва да се отвори хуманитарен коридор. Всичко вече е раздадено.

Снимка: Ройтерс
Ние искаме от всички страни, всички дипломатични усилия да се впрегнат в името на това да има хуманитарен коридор. Децата са първите жертви на войната, на всяка война. На това сме свидетели от онази събота.

Как децата се справят с травмата и стреса?

В Ивицата Газа, а в Израел вече е имало няколко ескалации на насилие в последните десетилетия. По данни на „Уницеф“ в Ивицата Газа две от три деца са се нуждаели от психологическа грижа преди сегашната ескалация. Ние сме много притеснени, защото това означава, че броят им е много повече сега. Това засяга не само палестинските, но и израелските деца.

Няма ресурси, имате нужда от хуманитарен коридор - какво е Вашето послание накрая на нашия разговор?

Посланието е ясно – децата плащат най-високата цена в тази криза, в тази ескалация на насилие и в името на децата ние настояваме за незабавно спиране на военните действия и искаме хуманитарната помощ да достигне до уязвимите семейства и деца в Ивицата Газа.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: