УНИЦЕФ призова за незабавното отваряне на хуманитарен коридор за Ивицата Газа. Всички ресурси там за изчерпани, а все повече хора пят мръсна вода, каза за bTV ръководителят на комуникациите на УНИЦЕФ в Палестина Джонатан Крикс.

По думите му пмощта изглежда, че може да дойде от граничния пункт с Египет „Рафа“. 

Снимка: bTV

„За нас от УНИЦЕФ е важно само помощта да достига до най-уязвимите – децата в Ивицата Газа. Няма значение от къде ще дойде. Все повече хора се принуждават да пият мръсна, непитейна вода. Искаме още хуманитарна помощ, защото всички ресурси, с които разполагахме в началото, се изчерпаха“, заяви Джонатан Крикс, ръководител на комуникациите в УНИЦЕФ в Палестина.

Той предупреждава, че освен вода, няма и лекарства в Ивицата Газа. 

Снимка: bTV

„Спешно трябва да се отвори хуманитарен коридор. Всичко вече е раздадено. Знаем, че повече от 700 палестински деца са убити в последните 6-7 дни. В допълнение имаме израелски деца, които са заложници в Ивицата Газа. Тези числа са наистина притеснителни“, допълни Крикс.

Снимка: bTV

По думите му децата плащат най-високата цена в кризата в Близкия изток. 

Снимка: bTV

„В името на децата ние настояваме за незабавно спиране на военните действия и искаме хуманитарната помощ да достигне до уязвимите семейства и деца в Ивицата Газа“, допълни Джонатан Крикс.

Световната здравна организация също каза, че се нуждае от спешен достъп до Газа, за да достави помощ и медицински консумативи. От организацията предупреждават, че хуманитарната криза ще бъде дългосрочна.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж.