Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ и СПИН. Хората, които живеят с вируса в света, са близо 37 милиона души. Ето историята на един българин със СПИН.

Той е млад, добре изглеждащ и забавен. Получил е престижно образование и е нает на високоплатена работа. Не обича безразсъдното каране и високите скорости и не отговаря на обществената представа за ХИВ-позитивен. Ще го наречем Андрей, защото държи да остане анонимен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Повечето хора не биха реагирали добре, ако разберат, че до тях е човек с тази диагноза. Това е, което най-много ме притеснява, и е основната причина да дам това интервю”, разкрива той.

Светът за Андрей за миг рухва, когато преди години при рутинен тест получава положителен резултат за ХИВ. „Почувствах се буквално сякаш земята под краката ми е изчезнала и съм във въздуха – свободно падане. Наистина не можеш да усетиш нищо, страшен шок е. Ти си абсолютно безчувствен”, спомня си той.

Снимка: btvnovinite.bg

Следват кръвни изследвания в Националната потвърдителна лаборатория и след окончателни положителни резултати, започва лечение. Преживява емоционален срив и депресия. Мъжът разбира, че е заразен от партньор, който е  с ХИВ, но не се е лекувал и не го е предупредил. 

„Първоначално чувствах огромен гняв и желание за отмъщение. Но постепенно това отмина”. признава Андрей. Младият мъж се свърза с бившите си партньори и с облекчение научава, че не е предал вируса на тях. След първоначалния стрес животът му  продължава както преди. 

„Единственото нещо, което се промени в моя ежедневен живот, е, че пия хапчета веднъж на ден, което е съдба на адски много хора, с диабет или с други хронични заболявания”, допълва той.

Съвременната терапия блокира разпространението на вируса и намалява съдържанието му в организма до степен, в която е почти невъзможно предаването му на друг човек.

„Предразсъдъците, с които съм се сблъсквал, са най-вече два – че това е смъртна присъда и аз скоро ще умра, което не е вярно изобщо. И хората просто не приемат факта, че като приемаш тази терапия, си безопасен. Хората трябва да знаят, че има начин ХИВ да бъде спрян. И това е като всички заразени започнат терапия веднага и започнат да се придържат към нея”, категоричен е Андрей. 

Каузата му е да помогне на обществото да приеме ХИВ-позитивните и да ги подкрепи.

„Много е трудно, особено в някои ситуации, когато не ти е добре и хората те питат защо не ти е добре, да ги излъжеш. И освен че със сигурност искам да се открие лечение на това заболяване, искам обществото да го приеме така, както се приема диабет или други хронични заболявания, като нещо, което е напълно овладяно и с което се живее нормално”, посочва той.

Придържането към терапия запазва здравето на ХИВ-позитивния и предпазва околните от инфектиране. 

Близо 37 милиона души в световен мащаб живеят с вируса. 

У нас денят се отбелязва с мащабни информационни кампании и мобилни пунктове за безплатно тестване.

По данни на Световната здравна организация 1,2 млн. души живеят с вируса в Европа, а 1/4 от тях не са наясно с ХИВ статуса си. Затова тази година кампанията е под мотото „Узнай своя статус”.

България е една от страните с ниско разпространение на вируса. Към този момент 2984 души са инфектираните.  Всяка година на около 200 души се поставя тази диагноза.