Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ миналата година в Източна Европа - най-високият ръст за региона досега, докато броят на новите заразени в Западна Европа намалява, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Почти 159 000 нови случаи на зараза с ХИВ са съобщени в Европа през 2017 г., посочва докладът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на Световната здравна организация, издаден във връзка с отбелязвания днес Световен ден за борба със СПИН. От новите случаи 75% са в Русия и Украйна.

Заразените с ХИВ в 53-те държави, попадащи в Европейския регион на Световната здравна организация, са над два милиона души.

Напоследък броят на новите случаи е сравнително нисък, но късната диагноза остава проблем. Всеки втори новодиагностициран заразен вече е в напреднал стадий. Един от пет заразени пък не знае това. Затова здравните агенции призоваха за повече изследвания за откриване на вируса ХИВ.

В европейския регион ХИВ поразява много повече мъже – 70% от новите диагнози на ХИВ за 2017 г. Положителното развитие за Европа е, че намаляват случаите на зараза между хомосексуалните мъже. 

Общите тенденции показват, че Европейският регион няма да изпълни поставената от ООН цел за елиминиране на ХИВ/СПИН до 2030 г.

От началото на епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век повече от 77 милиона души по света са се заразили с вируса ХИВ. Почти половината от тях – 35,4 милиона души са починали от СПИН.

(БТА)

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!