България отново е на подсъдимата скамейка в Страсбург. Защо родители водят дела срещу държавата? Защо при развод децата остават най-голямат жертва? Как се губи връзката родител-дете? Защо съдебните решения нямат сила пред омразата между майката и бащата?

Темата в „Тази неделя“ дискутираха един баща, един адвокат и един зам.-министър на правосъдието.

„Най-болезненото в една раздяла е моментът, в който трябва да си вземеш детето, има съдебно решение и това е моментът, в който осъзнаваш, че държава няма, няма кой да ти помогне", каза разведеният баща Пламен Медаров.

Той не е виждал 11-годишното си дете от една година, защото неговата бивша съпруга не му позволява.

„Няма държава, няма кой да ти помогне, това е най-болезнено и за родителите, и за децата. Има в държавните институции и хора, които трябва да изпълняват дейност, която е се нарича принудително предаване на деца и те просто отказват. Това е като хора, които трябва да работят нещо, но са там само да отчитат дейност“, каза Медаров.

„Страшно е, когато един родител манипулира детето, когато не го дава на другия родител, наистина е страшно. Тогава трябва да се намеси държавата“, допълни Медаров.

Според зам.-министър на правосъдието Борислав Генчев е пресилено да се казва, че държавата я няма в тази ситуация, но наистина има проблем при предаването на деца.

По думите му има групи в министерството, които работят с разведените родители и има решение на Европейския съд да се „ползва“ принуда само в краен случай.

Според адвокат Йорданка Бекирска има проблем с това, че съдебните изпълнители се притесняват в тези ситуации, защото става въпрос за дете и може да бъде травмирано. Процедурата е много дълга и се минава през много доброволни покани към единия родител да предаде детето на другия, които не се изпълняват.

„Трябва да се работи с родителите и с детето. Психолозите трябва да работят с двамата родители и детето, за да може да има ефективност“, каза адвокат Йорданка Бекирска.

Тя изтъкна, че България е била осъдена пет пъти в Страсбург от родители, които с години не са виждали децата си.

Според Медаров причината за отказа на децата да се видят с някой от техните родители се нарича „родителско отчуждение“.

Ако премиерът не се срещне с разведени родители в неговата ситуация тази седмица, те ще излязат на протест на 19 април, заяви Медаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!