Защо един нидерландец се обясни в любов на България и написа книга за нея?

„Има много нидерландци, женени за българки, но малко идват в България. Нали казваме: "Откъдето е жената, там е и родата!", казва съпругата на Ханс Висема – Юлия.

Двамата са заедно от близо 30 години. Запознават се на научна конференция във Виена. Той като технологичен съветник, тя като директор на международен проект. Не живеят в България, но гостуват често и си общуват на английски.

Снимка: bTV

„Нашето семейство е много сплотено, майка ми беше учител по история и докато си общуваха, той доби интерес за българската история. Аз и моето семейство му показвахме страната, за да усети откъде идвам, какво е България“, добави Юлия.

Тази специална връзка и опита му на наставник по предприемачество раждат книгата "Защо обичам България?".

Снимка: bTV

„В книгата говоря за второ Възраждане. Нямаме нужда от втора "История славянобългарска", а алея на славата за всички важни българи. Но да бъдат така изложени, че да можеш да си говориш с тях чрез изкуствен интелект, например“, каза проф. д-р Ханс Висема.

Специално място в труда си отделя на българската баба.

„Жените работят, нали? Но бабата поема голяма част от възпитанието. И си мислих - имате 500 години от Османска окупация, как е възможно културата да оцелее. Мисля, че бабата е тази, която пренася културата през поколението и затова смятам, че българската баба трябва да има специално място в залата на славата“, добави той.

Снимка: bTV


И още истини за нас през погледа на един холандски зет: че жените знаят много, но рядко ги чуват, че българите винаги си намираме оправдание, че когато не танцуваме и празнуваме, се караме за нещо и че нямаме врагове, защото имаме себе си. Но, по душа, сме добри.

Ханс допълни, че обича България, защото, където и да отиде, тук се чувства като у дома си.