И тази година номинациите за най-престижните награди в киното ”Оскар” поднесоха куп изненади и куриози. Филмът „Вездесъщият” бе българското предложение за номинация за чуждоезичен филм за награда „Оскар”.

„Имахме общо осем прожекции извън официалната. Присъствахме на три и беше голямо вълнение, защото филмът се прие изключително добре. Отзивите сред членовете на Академията бяха много добри”, разказа в „Тази събота и неделя” режисьорът Илиян Джевелеков.

Още 87 филма са се състезавали с „Вездесъщият” за номинация. Сред избраните пет има трима режисьори, които са носители на „Оскар”.

"Хората бяха много доволни и щастливи след филма. Имаха нуждата да говорят“, сподели актьорът Велислав Павлов, който играе главната роля във филма. Той сподели, че от филмовата академия са им казали, че „Вездесъщият“ е направен на добро ниво, което им дава самочувствие.

Изненади, неочаквани пробиви и разочарования донесоха номинациите за "Оскар" тази година. Кого избра и кого пренебрегна Американската филмова академия?

Два филма имат преднина в началото на голямата надпревара за най-престижното филмово отличие. Кралската комедия "Фаворитката" с Оливия Коулман и черно-белият епос "Рома" на режисьора Алфонсо Куарон получават общо 10 номинации. Техни силни претенденти са мюзикълът "Роди се звезда" и "Вице", които получиха по 8 номинации, както и "Черната пантера" - със 7. Касовият хит на "Марвъл" е първият филм, създаден по комикс, който претендира за най-добър филм.

Колман пък е една от номинираните британци, заедно с Рейчъл Вайс и Крисчън Бейл, за главна роля в лентата "Вице". Най-голяма конкуренция Колман среща в лицето на Глен Клоуз, която има големи шансове да получи първия си "Оскар" за филма "Съпругата", твърдят букмейкъри.

Ялица  Апарисио спечели първата си кино номинация във филм за ролята на мексиканската прислужница в "Рома". За най-добра водеща роля се състезават също Мелиса Маккарти за "Можеш ли някога да ми простиш" и Лейди Гага за "Роди се звезда". Екранният партньор на Гага, Брадли Купър, е номиниран за най-добър актьор, но загуби битката за най-добра режисура.

За най-добър актьор се състезават и двама актьори, пресъздали реални личности. Рами Малек получи ласкави отзиви за превъплъщението си във фронтмена на "Куин" Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Крисчън Бейл пък напълня с 20 кг и трябваше да носи няколко пласта латексови протези, за да пресъздаде образа на вицепрезидента Дик Чейни във филма "Вице".

Алфонсо Куарон с лентата "Рома" е на път да стане петият мексиканец, спечелил "Оскар" за режисура за последните шест години. Той получава общо четири номинации, в това число за оригинален сценарий, сценография и най-добър филм. В битката за режисьор тази година обаче няма нито една дама. Интригата кой е най-добър ще получи развръзката си на 24 февруари в Лос Анджелис.