Киносалоните на AMC и “Регал” в Съединените щати отказват да прожектират филма “Рома” на Алфонсо Куарон, въпреки че лентата вчера получи 10 номинации за “Оскар” заедно с “Фаворитката”.

По традиция киносалоните на AMC и “Регал” всяка година прожектират всички номинирани в категорията “Най-добър филм”, но след официално изявление и на двете компании стана ясно, че “Рома” остава извън тази селекция, макар да е номиниран.

Това е поредният удар на киноиндустрията срещу стрийминг гиганта “Нетфликс”, от чиято платформа е “Рома”. В миналото филми на компанията не бяха допускани до фестивала в Кан, защото не отговаряли на критериите да бъдат прожектирани в киносалон.

Миналогодишният победител в категорията за режисура Гийермо дел Торо, както и ветеранът Педро Алмодовар, дори направиха коментари, че “Нетфликс” убива традиционното кино изживяване и техните филми нямат място в сезона на наградите.

“Повече от десетилетие почитателите на киното се наслаждаваха на номинираните за “Най-добър филм” в кината на AMC. Тази година обаче Академията номинира лента, която никога не е била лицензирана за кино прожекции. Поради тази причина филмът няма да бъде включен в официалната селекция на AMC”, коментираха от компанията.

От “Регал” не коментираха решението да не излъчват “Рома” в кината си.

Стъпката е необичайна, тъй като за първи път от “Нетфликс” нарушиха традицията си и пуснаха лентата първо по кината седмици преди нейната онлайн стрийминг премиера. Въпреки, че не са спазили изискването филмът да бъде прожектиран по кината за поне 90 дни преди номинирането му, лента на стрийминг компанията за първи път получи номинация в категорията “Най-добър филм”, което само по себе си легитимира платформата пред киноиндустрията.