Големият победител на наградите „Оскар” тази година е филмът „Формата на водата” на режисьора Гийермо дел Торо. Продукцията имаше общо 13 номинации.

Лентата грабна четири статуетки, от които две са в големите категории. „Формата на водата” беше награден за „Най-добър филм”, Гийермо дел Торо взе за режисура, екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак.

Всички тръпнеха в очакване дали тази година няма да се повтори забележителният миналогодишен гаф на наградите, когато статуетката за „Най-добър филм” беше връчена на филма La La Land вместо на „Лунна светлина”.

Наградата отново представяха Фей Дънауей и Уорън Бийти. Двамата се пошегуваха с миналогодишната ситуация, казвайки, че „Оскари се връчват най-добре от втория път”.

Това е първата награда „Оскар” за Дел Торо в категорията режисура. През 2007 г. той беше номиниран за оригинален сценарий за филма „Лабиринтът на фавна”.

Наградата му беше връчена от Ема Стоун, която продължи „традицията” от миналата година да изтъква колко са номинираните жени в категорията за режисьор.

„Невероятното докосване на режисьора е видимо във всеки кадър. Режисьорът е този, който кадър по кадър работи с всеки член на екипа, за да продължи историята, и визията на режисьора е тази, която превръща и най-обикновения филм в произведение на изкуството. Тези четирима мъже и Грета Гъруиг създадоха свои собствени шедьоври”, каза Ема Стоун преди да връчи наградата на Дел Торо.

Снимка: Reuters

В речта си мексиканският режисьор, подобно на много други по време на церемонията, изтъкна своето имигрантско минало.

„Аз съм имигрант и през последните 25 години живея в своя собствена страна. Част от нея е тук в Съединените щати, част от нея – в Европа, както и на много други места. Смятам, че най-великото постижение на нашето изкуство и индустрията ни е, че изтрива линиите в пясъка, когато светът ни казва да ги изкопаем по-дълбоко”, каза Дел Торо.

Досегашният претендент за „Най-добър филм” – „Три билборда извън града” също беше награден в две категории. Франсис Макдорманд и Сам Рокуел очаквано грабнаха статуетките за „Най-добра актриса в главна роля” и „Най-добър актьор в поддържаща роля”.

Снимка: Reuters

Това е втората победа за Макдорманд, която вече е наградена веднъж за ролята си във „Фарго”. „Мартин, ние сме банда хулигани, но гледай колко хубаво сме се изтупали тази вечер!”, каза Макдорманд от сцената, обръщайки се към режисьора на филма Мартин Макдона.

След като благодари на семейството си и екипа на филма, тя помоли всички жени с номинации тази година да се изправят в залата.

„Огледайте се, дами и господа, защото всички те имат истории за разказване. Всички те имат проекти, които имат нужда от финансиране. Имам само две последни думи за вас тази вечер – райдър за приемственост”, каза Макдорманд.

Снимка: Reuters

Т.нар. „райдър за приемственост” е клауза в договора на актьор или режисьор, която задължава екипът на продукцията да даде равен шанс за работа на мъже, жени, хора от различни етнически групи и други. Подобна клауза поставя процентен минимум на жени и представители на етнически групи, които трябва да участват в дадената продукция.

Критици и кинодейци побързаха да похвалят Макдорманд за казаното, като определиха думите ѝ за много смела постъпка.

Статуетката за „Най-добър актьор в главна мъжка роля” очаквано отиде при британския актьор и режисьор Гари Олдман. Това е първата награда „Оскар”, като до момента е номиниран само веднъж в – през 2012 г. за филма „Дама, поп, асо, шпионин”.

Снимка: Reuters

„Искам да благодаря на сър Уинстън Чърчил за невероятната компания по време това на пътуване, на съпругата ми Жизел, която извървя този път с мен. Искам да благодаря и на майка си, която е по-стара от самия Оскар. Тя ще стане на 99 години и в момента гледа церемонията от дивана си. Благодаря за любовта и подкрепата. Слагай чайника на котлона – нося Оскара вкъщи”, каза Олдман с традиционния за британците хумор.

Сам Рокуел спечели награда в категорията „Най-добър актьор в поддържаща роля” отново за филма „Три билборда извън града”, която посвети на покойния актьор и носител на „Оскар” Филип Сиймур Хофман.

Снимка: Reuters

„Искам да благодаря на Академията – никога не съм вярвал, че ще кажа тези думи. Когато бях малък, един ден баща ми дойде в училище и ме извикаха при директора да говорим. Той ми каза единствено „Синко, баба ти” и двамата се качихме в колата и потеглихме. Аз го попитах „Какво ѝ има на баба?”, а той отговори – „Нищо ѝ няма, отиваме на кино”. Любовта на майка ми и баща ми към киното се превърна в моята любов към киното, благодаря ви”, каза Рокуел.

В категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля” статуетката отиде при Алисън Джени за участието ѝ във филма „Аз, Тоня”. „Всичко постигнах сама” се пошегува Джени от сцената и благодари на целия екип на филма.

Големи изненади, големи разочарования

Най-голямата изненада на тазгодишните награди „Оскар” безспорно е статуетката за Джордан Пийл в категория „Оригинален сценарий”.

Пийл е първият чернокож сценарист, който печели в тази категория и едва четвъртият номиниран. Той не скри изненадата си от това, че е награден, и благодари на майка си, която го е научила „да обича, дори когато се сблъсквам с омраза”.

Нещо любопитно – един от наградените тази вечер е баскетболистът Коби Брайънт, което означава, че той има повече Оскари от великите режисьори Стенли Кубрик и Алфред Хичкок.

Той е създател на късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол”, който тази година беше отличен в тази категория.

Големите разочарования са за Мартин Макдона и Грета Гъруиг.

Още с обявяването на номинациите за „Оскар”, публика и критици изразиха недоволството си от това, че Макдона не е номиниран в категорията за най-добър режисьор. Британецът е аутсайдер в киното – той е театрален сценарист и режисьор и в кариерата си до момента има едва пет филма.

Грета Гъруиг е петата жена в историята на Оскарите, номинирана в категорията „Най-добър режисьор” и то за дебютен соло проект.

Ето и всички победители:

Най-добър филм: „Формата на водата”

Най-добър актьор в главна роля: Гари Олдман („Най-мрачният час”)

Най-добра актриса в главна роля: Франсис Макдорманд („Три билборда извън града”)

Най-добър актьор в поддържаща роля: Сам Рокуел („Три билборда извън града”)

Най-добра актриса в поддържаща роля: Алисън Джани („Аз, Тоня”)

Най-добър режисьор: Гийермо Дел Торо за „Формата на водата”

Най-добър оригинален сценарий: Джордан Пийл за „Бягай”

Най-добър адаптиран сценарий: „Назови ме с твоето име”

Най-добър чуждоезичен филм: „Фантастична жена”

Най-добър анимационен филм: „Коко”

Най-добър късометражен анимационен филм: „Скъпи баскетбол”

Най-добър игрален късометражен филм: The Silent Child

Визуални ефекти: „Блейд рънър 2049”

Монтаж: „Дюнкерк”

Саундтрак: „Формата на водата”

Песен: „Запомни ме” от „Коко”

Дизайн на продукция: „Формата на водата”

Операторско майсторство: „Блейд рънър 2049”

Дизайн на костюми: „Невидима нишка”

Грим и прическа: „Най-мрачният час”

Звуков монтаж: „Дюнкерк”

Звуков мишунг: „Дюнкерк”