В рубриката „Задочна България“ разтваряме тетрадки с рецепти на повече от 100 години – кулинарни книги от Царство България и от социализма.
От тях научаваме каква е била кулинарната култура на българите след Освобождението на България от османско робство и как изглежда ръчен миксер от началото на 20. век.
Когато разтворим старите готварски тетрадки или кулинарни книги попадаме на неподозирани съкровища.
По рецептите на българите от миналото се запознаваме и с техния живот.
Марин Лесев е колекционер и изследовател на кулинарното ни наследство. Притежава над 2000 готварски книги, 6500 списания, 1700 вестници и стотици други артефакти.
Най-старите му издания са на 150 години. Започва да колекционира преди 30 години, когато идва в София като студент.
По думите му и преди 100 години българинът е бил много отворен към света и много се е интересувал от нововъведенията в кулинарията.
Историята на българската кулинария започва преди Освобождението на България от османско робство с книгата на Петко Славейков „Наставления за всякакви гостби“, но както ги правят в Цариград. Първите изцяло български рецепти са записани по-късно.
„Първите книги, които правилно показват българската кухня са записани през 20-те, 30-те и 40-те години, доста широк период. Тогава има интересни книги, които има цели раздели стара българска кухня“, обяснява Марин Лесев.
В своята кухня българката винаги е събирала всевъзможни готварски книги и рецепти, някои напълно непознати днес. Като пример Лесев споменава салатата от агнешки крачета или кюфтета от червен хайвер.
Как са изглеждали миксерите в миналото и какво е пишело в книгите с диети – гледайте във видеото!