В предаването „Тази неделя“ продължаваме да ви показва историите на хората, които продължават живота си благодарение на трансплантациите.

Теодор Лазаров е на 58 . Преди няколко години разбира, че страда от чернодробно заболяване. Състоянието му се влошава и тогава започва борбата за живот.

Снимка: btvnovinite.bg

А по пътя към новото начало е и доц. Васил Михайлов, който работи в клиниката по трансплантации към ВМА.

„Теодор е в листата на чакащите вече от две години и без трансплантация изходът нямаше да бъде добър за него. Във въпросния случай имахме подкрепата на Военновъздушните сили, които успяха бързо да реагират в неделя, почивен ден, и по най-бързия начин да транспортират екипа, който взе органа от Велико Търново“, разказва д-р Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодор признава, че вече гледа на живота по друг начин.

„Това е чудо, защото в даден момент, по независещи от теб причини се разболяваш от тази болест, примиряваш се с нея и когато получиш втори шанс да възвърнеш предишния си живот, е много вълнуващо“, споделя трансплантираният мъж.

България  заема едно от последните места по донорство, споделя доц. Михайлов. И напомня, че един донор може да спаси 6-7 човешки живота.

От 2007 г. насам във ВМА се извършват чернодробни трансплантации. Към момента са направени близо 90 от екипа на проф. Никола Владов.

Теодор описва донорството като „благородство”, но казва също, че не по-малка заслуга за неговия живот имат лекарите.

Доц. Михайлов и целият екип в клиниката по трансплантология към ВМА вярват, че все по-често хората ще даряват, за да спасяват.

А за да бъде осъществявано успешно донорството, спешната въздушна помощ е ключова както за екипите, така и за пациентите, защото всяка минута е борба за живот.