Градушка с големина на орех унищожи изцяло реколтата на 20 домакинства в село Горна Арда.

Граничното с Гърция населено място беше ударено от невиждана ледена стихия преди седмица и още не може да се възстанови.

„Всичко е отишло по дяволите. От това нищо не става. От това няма как да порасте нищо повече“, плаче жена от селото.

Градушката минала през част от селото, но нанесла жестоки опустошения. „Беше много едра. За половин час мина. И беше нещо като яйце. И бодлива“, обяснява Росица Русева от с. Горна Арда.

„Имаше счупен прозорец на един от автомобилите. На много коли горе по таваните също има белези от градушката. Има частично счупени керемиди“, посочва Елмира Ананиева, кмет на с. Горна Арда.

Седмица след бедствието на хората все още им се плаче. Едно от основните им препитания за зимата – зрелият боб, е унищожено.

Снимка: bTV

„Това е останало от фасула. Няма да има реколта от боб. Невъзможно е. Това е начупено“, твърди Теменужка Узунска от с. Горна Арда.

 

„Всичкото замина – царевицата загина, фасулът загина. Картофите, колкото е вързало отдолу, ще има“, твърди Росица Русева от с. Горна Арда.

Снимка: bTV

„Това са пораженията от градушката – всички овошки са унищожени, няма да има плодове“, уточнява кметът на селото Елмира Ананиева.

„Ето – касисът едно листо няма. Всичко е отишло по земята“, казва още Теменужка Узунска.

В Горна Арда живеят 113 души. Високо в планината, на километър от границата с Гърция, препитанието е трудно. Градините с боб, царевица и картофи осигуряват храната за зимата.

„Това е поминъкът им. Това не е фасул, който да се продава, да кажем промишлени количества, за да може да изкарват някакви доходи. Това им е за препитанието“, категорична Елмира Ананиева.

Снимка: bTV

„Много труд. От май месец започваш да сееш, да окопаваш, да околваш коловете, да плевиш...“, разказва Росица Русева.

„Лошото е, че хората нямат застраховки. Не са земеделски производители. А и да са земеделски производители, квотите са за над 5 декара семейни градини с фасул. Това е непосилно за нашия района, защото няма как да има 5 декара засят фасул. Градините са по-малки. И затова, ако има някой да ме чуе там – в Министерския съвет, нека квотите бъдат намалени поне на един декар, за да може хората по някакъв начин да получават пари, субсидии за тези градини“, призовава кметът на селото Елмира Ананиева.

Въпреки щетите по градините, в Горна Арда са благодарни, че няма пострадали хора.