За новата война в Близкия изток специално пред bTV говори майор Дорон Спилман от Израелските отбранителни сили.

Какво причини експлозията в болницата в Газа? "Хамас", палестинските власти и други страни обвиняват Израел за експлозията, която според палестинската организация е убила около 500 души?

Това, което "Хамас" изнесе като информация е лъжа. Ние имаме 100% достоверни доказателства, че този взрив е причинен от палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад". Имаме радар, който е проследил удара, това е била погрешно изстреляна ракета. Имаме видео, което го показва, както и телефонен разговор между двама представители на "Хамас", които изнесохме публично с преводи. Тази информация е показана на президента на Съединените щати.

500 убити, толкова ли са жертвите?

Дори един жител на Газа да беше убит е осъдително. "Хамас" доста умело се опитва да заблуди света. Те казаха 500, няма никаква причина да се счита, че това е бройката. Според сателитните кадри болницата не е била ударена, а паркингът до болницата. Не бива да има вярваме на нито едно число или информация.

"Хамас" не се замисля, когато убива невинни цивилни, не се замисля и когато лъже обществото. Те веднага хвърлиха вината върху Израел. Няма как без задълбочен анализ да се знае кой го е извършил. Ние анализираме с часове сателитни кадри, радара, използвахме източници, питахме наши командири преди да дадем отговори.

Каква е ролята на Джо Байдън и неговото посещение в Израел сега?

Най-близките ни съюзници в света са Съединените щати. Ние в момента се борим срещу терористите от "Хамас" в Газа. Не искаме това да се разраства под никаква форма. Ако други страни възнамерят да се включат, мисля, че посещението на президента и изпращането на големи военни кораби от Съединените щати към Израел показват ясните послания. Едното е, че никой не бива да се опитва да се намесва в този конфликт.

Кога ще започне сухопътната офанзива? Целият свят се пита този въпрос.

Войската е готова да нахлуе в Газа, когато се наложи. Израелската армия има много сценарии. Не мога да Ви кажа кога ще се случи, но мога да Ви кажа, че ударихме много стратегически цели в Газа. Убихме Айман Нуфал - член на Генералния военен съвет на "Хамас" и Осама Мазини, един от главните им командири. И това е важна стъпка в отслабването на "Хамас", знаем, че Хамас го усеща. Ние ще продължим. Те го започнаха това. Ние ще се уверим, че всеки човек от Хамас, който е свързан със зверствата в Израел, няма да може вече да действа.

Какво включва тази сухопътна операция?

Тя ще включва пехота, спец части и бойни инженери. Те ще бъдат комбинирани в едно, ще могат да изпълнят мисията си възможно най-ефективно.

Каква е целта на тази операция?

Целта е ясна. – да отслабим военния капацитет на "Хамас" и да неутрализираме всеки член на "Хамас", който смята, че в бъдеще може да извърши друго масово клане срещу израелски граждани. Целта е да ги победим и да ги унищожим.

Как ще се уверите, че хората в Газа са в безопасност?

Изпращаме съобщения на хората по всяка платформа да се преместят на юг, далеч от бойното поле, това трябва да направим според международното право, това е морално. За съжаление Хамас ги заплашва да не напускат тези територии. Ако "Хамас" убие израелски гражданин, за тях е победа, ако "Хамас" хвърли жители на Газа в огъня и те бъдат убити, е пак тяхна победа, защото те казват след това на света вижте какво прави Израел.

Къде са заложниците, колко са те и какви са шансовете да са живи?

"Хамас" знае добре тяхната локация, знам къде е ръководството им, то се крие в тунели. Къде са заложниците е друг въпрос. Знаем за 199 заложници, това включва военни, майки, бащи, тийнейджъри, дори и бебета, някои по-малки от 10 месеца. Те показаха кадри с тях. Кой взима 9-месечно бебе за заложник? Помислете за тези деца – 2-3-годишни, техните родители бяха убити пред тях. "Хамас" е злото, те, както президентът на Съединените щати каза – пред тях дори "Ислямската държава" изглежда разумна.

Какви са шансовете тази война да се превърне в по-мащабна? Иран каза, че ще се включи, ако Израел не спре. И "Хизбула" участва ли вече по някакъв начин?

"Хизбула" изстреля много ракети в северната част на Израел по цивилни, дори фатално. Ние отвърнахме на удара, имаме нулева толерантност към това "Хизбула" да се включва. Изпратихме ясно послание – не е във ваш интерес да се включвате в този конфликт. Ние имаме война с "Хамас", вие стойте настрана, Израел няма да се поколебае да отиде до където се налага, за да унищожи всяка опасност над нашите цивилни.

Ние не искаме това да се превръща в регионален конфликт. Ние имаме директна война срещу "Хамас", те избиха наши цивилни и ще платят с живота си, ще се опитаме да дестабилизираме всяка бъдеща инфраструктура, която те си мислят, че ще могат да изградят.

Ако трябва да Ви върна към първата атака на "Хамас" срещу Израел, имахте ли някакви предупредителни знаци, че ще се случи?

Това е голям въпрос. Всички си го задаваме, включително и ние в Израел, аз също като майор в израелските отбранителни сили. Има много въпроси – как може това да се случи, как бяхме толкова изненадани, как наши цивилни бяха убити. Нашата болка е голяма. Ще ви кажа - всеки един от нас познава или войник, или цивилен, или заложник. Ще получим отговори, аз искам отговори, ще намерим всичките, но ще отнеме време.

Какво е посланието Ви в края на нашия разговор? 

Едната половина от нас скърбим за хората, които познаваме, за заложниците, Бог знае какво се случва с тях. Ние сме морална страна, бяхме шокирани от злото, което ни беше причинено, това беше голямата изненада. Другата част от нас е израелското чувство за борба, за това, че след хиляди години евреите имат армия. Наше морално право е да унищожим врага си и да защитим цивилните.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: