Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.
Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.
През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно - от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.
Темата коментира председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.
„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.
„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.
„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.
„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.
Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.
Какво още коментира той – чуйте във видеото.
В Хасково на пазара се предлага предимно вносна продукция, тъй като към момента родната продукция е много малко и тя е на изключително високи цени.
Цената на краставиците там тази седмица е четири лева за килограм. Те са внос от Гърция, а родното производството се купува на цена 6,50 лева.
Има стоки с пикови цени. Шоково поскъпване през седмицата има при патладжана, чийто килограм стигна 7 лева.
В месеца на постите има много клиенти, но според търговците повечето гледали, а по-малко купували.
В почивен ден пазарът в Хасково гъмжи от продукция и клиенти. При марулята, лука и зелето - родно производство, промяна в цените няма. Най- скъпите са по 1,20 лева.
Още за цените на пазара в Хасково – вижте в репортажа на Мария Георгиева.