Дълги рокли, фракове, валс - за една вечер София приличаше на австрийската столица, защото снощи за 21-ви път у нас се проведе Виенският бал. Каузата на събитието отново беше благотворителна.

От Средновековието до наши дни танците в три четвърти такт са предпочитани не само във Виена, но и в цяла Европа.

"Танцът е изкуство, което дава криле, чувстваш се свободен и като знаеш, че  го правиш за нещо толкова красиво, е още по-прекрасно", казва дебютантката Станимира.

"Това е традицията на виенските балове - започват с полонеза, това е танц шествие, с който са се представяли пред императорите, присъстващите и дебютантите", обяснява хореографът Ваня Рошкова.

Официалните гости се събраха  на коктейл преди официалното начало на бала. Дрексодът беше дълги рокли за дамите, фракове за мъжете.

"Работата с хора винаги носи изненади, повече положителни, но се опитваме да разнообразим - тази вечер за първи път ще пее австрийски певец", казва председателят на Виенския клуб в България Мария Нейкова.

Йоана Захариева и Ниа Мишонова отново минават по червения килим, но не като дебютанти, а официални гости.

"Обожаваме виенския бал с неговите емоции, с връзката между културите и това осмисля всичко", казва Йоана.

"Това е естественото продължение на нещата и магията е още по-голяма", допълва Ниа.

С част от събраните средства ще се купи апаратура за болницата за лечение по ортопедия в квартал „Горна Баня“. С останалите ще се подпомогнат пострадалите от конфликта в Украйна.

„Когато танцуваме тук, на края на пандемия, можем пак да се радваме, но не трябва да забравяме бежанците в трудна ситуация“, казва посланикът на Австрия в България
Андреа Вике.

"Виенският бал е начин  да се свържем с миналото, да запазим една стара и много важна традиция и да подкрепим Украйна със средства", казва дебютантът Раян.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!