Днес празнуваме Възкресение Христово или Великден.

Това е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници.

Снимка: bTV

В храмове в цялата страна бяха отслужени празнични богослужения в присъствието на десетки хиляди вярващи.

Подвижен празник

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. 
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Снимка: bTV

Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Снимка: Ладислав Цветков

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Празничното богослужение в София

Българският патриарх Неофит оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в храм-паментик „Св. Александър Невски“.

Негово Светейшество беше тържествено посрещнат от вярващите малко след 23:00 часа с празнично биене на камбани. Точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе!" препълнения площад и изнесе Благодатния огън. Прозвучаха Евангелието и Тропарът за Възкресение и възгласът: "Христос воскресе! Во истину воскресе!"

„От този непресъхващ божествен извор черпим и ние днес и прославяме подателя на живота, който възкръсна от мъртвите посрами цялата сила на злото и посочи пътят на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очаква радостта от срещата ни с Христос и венеца на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат“, заяви патриарх Неофит в словото си пред храм-паметника.

Със запалени свещи и молитва, вярващите обиколиха храма.

С възрожденски плам

Малък, но достолепен, сгушен в подножието на Предбалкана, град Дряново пази историческата памет за векове на гнет и величие, за временна разруха и съграждане, за хора - потисници и освободители. Днес всички са обединени около едно – вярата и смирението на този светъл празник, Възкресение Христово.

Снимка: bTV

Десетки вярващи изпълниха храма "Въведение Богородично" в очакване на благата вест за Възкръсването на Исус Христос. Минути преди полунощ Благодатният огън слезе при тях.

Така под звука на камбаните и със свещ в ръка, миряните обиколиха църквата три пъти, за да споделят радостта от Възкресението на Спасителя.

На хиляди места в страната

Стотици дойдоха в Бачковския манастир, за да се докоснат до иконата на Св. Богородица Умиление. Тя е на повече от седем века и е запазена в сребърен обков.

Чудодейната икона има специална роля в първите часове на Христовото Възкресение, която ще се прояви утре по време на традиционното литийно шествие.  

Във Варна вярващите посрещнаха празника пред катедралния храм Свето Успение Богородично. 

Катедралният храм "Света Богородица" в Пловдив също привлече хиляди. Градът посрещна Възкресението и с пищна заря.

В Бургас вярващите се стекоха пред вековния катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".

С пламък от свещения огън миряните във Велико Търново отнесоха в домовете си надеждите за по- добро бъдеще.

В Благоевград светлини озариха 33-метровия кръст над града, а песнопенията от храма "Въведение Богородично" огласиха града. 

Великден в Желязната църква

Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул - в Желязната църква "Св. Стефан" и в българската Екзархия.

Храмът е съвсем близо до катедралата на Вселенската патриаршия, където пристигна Благодатният огън, за да бъде разпространен към другите църкви.

Снимка: bTV

Турските власти подсигуриха засилена охрана на вярващите.

Най-впечатлени от тържествения ритуал бяха младежите, пътували над 8 часа от всички краища на България, за да участват в литургията.

Празник в светата обител

И днес много семейства ще пътуват до манастирите в страната, където тържествените служения продължават.

В Драгалевския манастир нощта на Възкресението е специална – заради начина, по който е построен започнатият през XIV век комплекс, стотиците хора със запалени свещи в ръце създават заедно картина, в която небето сякаш е слязло на земята. За това разказа пред камерата на bTV игуменката сестра Серафима.

Снимка: bTV

Защо Възкресение Христово е най-големият празник? „Това е основанието за нашата вяра. Свети апостол Павел казва: „Ако Христос не е възкръснал, тогава напразна е нашата вяра”.

Отец Алекси ни пожела да възкръснем – да станем това, което искаме да бъдем: „Да бъдем способни да създаваме деца, да раждаме деца, да отглеждаме деца, защото те са нашето Възкресение”.

В Дряновския манастир миряни се тълпят от сутринта. Той също е основан по време на Второто българско царство, бил е крепост и убежище – в това число, и на четата на поп Харитон.

Снимка: bTV

Там ще се отслужи пасхална Вечерня, като евангелският текст ще бъде прочетен на различни езици, за да се припомни, че благата вест е отнесена по целия свят.

Христос воскресе!