Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул – в Желязната църква „Свети Стефан” и в българската Екзархия.

Турските власти подсигуриха засилена охрана на вярващите.

Най-впечатлени от тържествения ритуал бяха младежите, пътували над 8 часа от всички краища на България, за да участват в литургията.

Великденската литургия започва от църквата „Свети Георги”, която е катедрална за Вселенската патриаршия. Тук пристига Благодатният огън и след това тръгва към всички 124 църкви.

В „Свети Георги” се изсипват десетки автобуси с гръцки и македонски туристи. Българската църква „Свети Стефан” е само на 200 метра от нея и е обсадена от поне 20 български автобуси. Посещават я и руснаци.

Снимка: bTV

Някои от българите са пътували над 8 часа, за да участват във великденската литургия.

Литургията отслужи викарият на Старозагорската епархия. В молитвата той спомена на първо място архиепископа на Константинопол и вселенски патриарх Вартоломей, след това патриарх Неофит и след него – старозагорския митрополит.

Снимка: bTV

Църквата не можа да побере всички желаещи да влязат вътре.

По традиция миряните целунаха кръста и получиха благословия. Многобройно и емоционално тържество имаше паралелно и в българската Екзархия.

На 12 май предстои голямо събитие за православните християни в Одрин – ще бъде осветен новият златен купол на църквата "Свети Георги".