Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, смятат експертите епидемиологът д-р Христиана Бацелова и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Припомняме, че две бебета от Кюстендилско починаха, след като се заразиха с опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

„Вероятно и майките на тези деца не са били ваксинирани. Бебетата не са имали никаква протекция“, каза Бацелова за bTV.

„За бременните препоръката е ясна и категорична – да се ваксинират срещу коклюш в последния триместър от бременността, за да може при изграждането на антитела срещу болестта, те да преминат в плода през плацентата. Така и бебето ще бъде предпазено докато стане време за поставяне на дифтеткок“, обясни Бацелова.

Според нея е добре да се обсъди промяна в имунизационния календар на България, тъй като последната реваксина срещу коклюш е на 12-годишна възраст. „Нямаме траен доживотен имунитет към коклюш. Препоръчително е на всеки 10 години да се реваксинираме“, коментира Бацелова.

Снимка: iStock

Д-р Симидчиев също подкрепи препоръката бременните жени да се ваксинират срещу заболяването в последния триместър на бременността.

Ваксина на бременни срещу коклюш се поставя и у нас.

„Антителата се развиват за около 1 месец след ваксинация и остават за около 10 години. Препоръката е поставянето на ваксината да стане след 6-ия месец на бременността“, каза Симидчиев.

Той направи едно уточнение – смъртността при коклюш чисто статистически е 1 на 1000 боледуващи.

„Фактът, че имаме 2 смъртни случая означава, че имаме поне 2000 болни“, каза той в „Тази събота“.

Припомняме отново симптомите на коклюш. Заболяването започва с хрема, обща отпадналост и лека кашлица. По-късно кашлицата се засилва.

При кърмачетата, които са уязвима група и за тях заболяването е опасно, понякога болестта протича без характерната магарешка кашлица. Бебетата обикновено получават апнеа и при кашляне спират да дишат.

При по-големите боледуващи се появява разпознаваемата магарешка кашлица.

Заболяването преминава за няколко седмици с лечение с антибиотици.